Home

Achtergrond 1 reactie

Opstelten: Klink had brief niet moeten doen

CDA-onderhandelaar Ab Klink had geen brief moeten schrijven waarin hij zijn weergave neerlegde van de gesprekken aan de onderhandelingstafel, waar VVD, PVV en CDA spraken over de vorming van een kabinet.

Oud-informateur Ivo Opstelten zei dat zaterdag in een toelichting op zijn eindverslag. Daarin is vastgesteld dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet mogelijk is gebleken.

Klink was een van de CDA-onderhandelaars, maar verwoordde eerder deze week in een brief waarom hij de gesprekken met de PVV wilde stoppen. De brief zorgde voor een crisis in de CDA-fractie, en na het uitlekken ervan ook voor woede bij VVD en PVV.

"De heer Klink had die brief niet moeten schrijven'', aldus Opstelten. Volgens hem bestaat altijd het risico dat zo'n brief uitlekt. De vertrouwelijkheid aan de onderhandelingstafel moet volgens hem worden gekoesterd. "Anders is er geen kabinet meer te vormen.'' Opstelten wilde niet ingaan op de inhoud van de brief.

De oud-informateur, die zaterdag koningin Beatrix zijn eindverslag aanbood, wilde verder geen commentaar leveren op de opstelling van de partijen aan tafel. Naar eigen zeggen deed hij vrijdag nog een "ultieme poging'' om de PVV te bewegen de onderhandelingen met VVD en CDA voort te zetten.

De wil bij VVD, PVV en CDA om eruit te komen, is er volgens Opstelten ook steeds geweest. "Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.'' Na de crisis in de CDA-fractie over de vraag of er verder met de PVV moest worden gepraat, had PVV-leider Geert Wilders niet meer het vertrouwen dat het rechtse kabinet er zou komen en een succes kon worden. "Uiteindelijk bleek er onvoldoende vertrouwen te bestaan om dit avontuur aan te gaan.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    AK

    Ab Klonk, wat een enorme sijbel, gelijk wibben die gast

Of registreer je om te kunnen reageren.