Home

Achtergrond 5 reacties

'Opheffen productschap heeft verstrekkende gevolgen'

Het opheffen van het Productschap Akkerbouw (PA) zou verstrekkende gevolgen hebben. Dan moet de overheid zelf zaken regelen die nu het productschap doet, zegt Jaap Haanstra, voorzitter van LTO-Akkerbouw.

Volgens Haanstra is zowel de overheid als het landbouwbedrijfsleven er bij gebaat dat het bedrijfsleven bindende afspraken kan maken. “Anders moeten we voor alle regelgeving aankloppen bij de overheid. Ik heb de indruk dat politici die vóór opheffing van de productschappen zijn zich dat onvoldoende realiseren.”

Voorzitter Theo Meijer van het Productschap Akkerbouw zegt dat in de kabinetsformatie wordt veel gesproken over bezuinigen. “Maar afschaffing van de productschappen gaat de overheid geld kosten. De kosten voor het medebewind worden vooral betaald door Brussel. De autonome taken worden bekostigd via de heffingen. De overheid steekt weinig geld in de productschappen, terwijl we de overheid veel werk uit handen nemen.”

Bovendien vindt Meijer dat de politiek het draagvlakonderzoek onder de heffingbetalers moet afwachten. Dat wordt volgend jaar uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pol

  Ben het volledig eens met Heagens ook ik ervaar tijdens contacten met het schap geen enkele voeling door de medewekers van het schap met de (verplichte) achterban , duidelijk voorbeeld is het aftreden van vee&vlees voorzitter Raemakers , die grotendeels zelf regelde, dat hij een gouden handdruk kreeg van 1 miljoen Euro,s een reis naar Afrika en de dienstauto (Volvo) bij zijn vertrek , betaald van BOEREN geld, er heerst daar een RE-GENTEN mentaliteit die niet past in deze tijd .

 • no-profile-image

  A Hamstra

  Theo Meijer, beste brave domme man.
  Brussel , met zijn ambtenaren, word betaald, door de boeren, en burgers,
  De heffingen , Koekoek wist het al .
  Die worden van hart werkende boeren
  gestolen.
  Maar ja, Als je je laat voorlichten door
  L.T.O. / Z.L.T.O weet je niet beter.

 • no-profile-image

  A. Blanker

  Naast SER, Bedrijfsschappen en Productschappen zijn er ca. 1900 (!) Zbo's en Rtw's (ook) ondermeer actief op instellen en uitvoeren van wet en regelgeving en sectoraangelegenheden. Meestal gefinancierd door heffingen en / of subsidies door de overheid. Indien ook deze organisaties gelijk gesteld worden met de PBO wordt het een grote ruiming van organisaties maar het werk wat zij doen weet de politiek niet laat staan de consequenties van hun beleid.

 • no-profile-image

  Leen

  Draagvlakonderzoek???? De slager die zijn eigen vlees weer gaat keuren, zul je bedoelen.

 • no-profile-image

  TM Haegens

  De ambtenaren hebben we al en deze doen het tenminste niet voorkomen alsof ze de belangen behartigen namens haar "slachtoffers". Het zou een groot gewin zijn als alle productschappen vandaag nog, zonder verdere kosten verslinde onderzoeken, worden afgeschaft. Ze zijn volledig bevreemd van haar achterban en derhalve zullen ze in ieder geval hier niet worden gemist.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.