Home

Achtergrond 431 x bekeken

Onzekere investering

Veel zoden zet de overeenkomst voor groene stroom tussen FrieslandCampina en Essent nu nog niet aan de dijk.

De enkele tientallen melkveehouders die groene stroom willen opwekken, leggen op de ongeveer 17.000 leden van FrieslandCampina weinig gewicht in de schaal. Het is op korte termijn vooral mooie PR, waarmee drie partijen mooi weer kunnen spelen. Vooral FrieslandCampina en Essent. Toch is het te eenvoudig de zaak daarmee af te doen. De enkele tientallen melkveehouders die er nu over denken mee te doen, geven een goed voorbeeld aan hun collega’s. Bovendien kunnen ze via het leveren van groene energie voorbereid zijn op misschien nog komende maatregelen. Zoals strengere emissie-eisen van de overheid voor melkveebedrijven.

Het verdere succes van het huidige initiatief hangt daarmee af van veel factoren, zoals blijkt. Dat is niet alleen het toekomstige milieubeleid van de overheid. En daarbij is het van belang te weten welk kabinet we de komende jaren hebben. Het hangt ook af van eventuele bezuinigingen –of stimuleringsmaatregelen– op de subsidie voor duurzame energie. Van de prijs voor de groencertificaten die FrieslandCampina biedt, kan het niet afhangen. 1500 of 2000 euro erbij per jaar is leuk, maar daar doe je het als melkveehouder niet voor.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.