Home

Achtergrond

Onwikkeling biogassector loopt achter

De ontwikkeling van de biogassector in Nederland loopt ver achter op andere landen in Europa.

Dat komt volgens directeur Roel Slotman van het Duitse EnviTec Biogas vooral door het investeringsklimaat. ”In Nederland is geen stabiele wetgeving en de energieprijs is laag. Dit weerhoudt investeerders ervan hier te investeren in de productie van biogas”, aldus Slotman. Hij legt uit dat je in Nederland, om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling duurzame energie (SDE), eerst alle vergunningen rond moet hebben.

”Voordat je subsidie kunt aanvragen moet je al een investering hebben gedaan van 100.000 euro. Vervolgens is het onzeker of je de subsidie krijgt toegekend. De SDE-regeling is iedere keer overvraagd, waardoor niet iedereen de subsidie krijgt.” Ook de relatief lage vergoeding van circa 18 cent per kilowattuur zorgt ervoor dat de investering pas na lange tijd terugverdiend kan worden, zegt Slotman.

In Duitsland, Italië, België en de Oost-Europese landen is het veel aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie, ervaart het bedrijf, dat in Europa zo’n 350 biogasinstallaties heeft gebouwd waarvan twee in Nederland. Slotman merkt op dat de techniek voor biogasproductie is ontwikkeld in Nederland, maar dat Nederland door gecompliceerd en steeds veranderend overheidsbeleid nu een forse achterstand heeft opgelopen. ”Met stabiele regelgeving en aanpassing van het beleid kan Nederland mogelijk weer aanhaken.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.