Home

Achtergrond 187 x bekeken 8 reacties

Onttrekken grondwater leidt tot stijging zeespiegel

De mensheid onttrekt op grote schaal grondwater ten behoeve van irrigatie, drinkwater en industrie en daardoor stijgt de zeespiegel jaarlijks met circa 0,8 mm.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Utrecht en onderzoeksinstituut Deltares in een artikel voor Geophysical Research Letters. In drogere gebieden wordt vaak meer grondwater opgepompt dan regenval kan compenseren. Het meeste water dat aan de grond wordt onttrokken eindigt in de zee. De grootste grondwateruitputting vindt plaats door de landbouw in landen als India, Pakistan de VS en China.

Volgens onderzoeker Marc Bierens zijn in deze gebieden door de niet duurzame voedselvoorziening en waterbeleid grote problemen te verwachten. De wereldwijde grondwateronttrekking is sinds 1960 toegenomen van 312 kubieke km tot 734 kubieke km water.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Aan goed watebeheer is en wordt teweinig gedaan. Dat zijn de grootste problemen waar men tegen aan loopt. Dat de zeespiegel stijgt komt meer door dat er veel af spoelt naar in de zee. Zandwinning moet men daarom ook in de zee doen. Niet te veel zeveren over het milieu maar

 • no-profile-image

  boerke

  Irrigatiewater draagt ook bij? Wordt toch teruggeven uiteindelijk aan planten en grondwater of gaan ze er vanuit dat alles afstroomt naar riool en oppervlaktewater.
  De wetenschap blijft toch boeien!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ben d'r ook bang voor Freek. Je kunt er gewoon op wachten.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Niks aan de hand. De arabieren pompen zoveel zeewater in hun oliewells om het goedje omhoog te krijgen dat die stijging weer teniet wordt gedaan.

 • no-profile-image

  freek

  effe wachte nog effe wachten
  nieuwe wet geen water meer voor irregatie in nederland alexander uit de kast als stokpaard Want nederland moet de hele wereld tonen hoe het hoort

 • no-profile-image

  Bertus

  Dit is natuurlijk een deel van het verhaal. Er zal dan logischerwijze óók MINDER vanuit de ondergrondse stromen naar de zee terugvloeien. Waarom kijkt men in de wetenschap altijd alleen naar de dingen die men ziet? Er is nog zo oneindig veel meer.

 • no-profile-image

  Evert

  Wat een gelul, 70 % van de wereld is zee, en dan een kwart stijging door grondwater onttrekking? denk effe na!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tegenwoordig hebben we te maken met "moderne wetenschap" Evert, daarbij is nadenken niet meer nodig.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.