Home

Achtergrond 344 x bekeken

Onderzoek naar transgene biet duurt twee jaar

Het milieuonderzoek dat de Amerikaanse overheid moet uitvoeren naar genetisch veranderde suikerbieten gaat twee jaar in beslag nemen, meldt landbouwminister Tom Vilsack.

Een rechter in Californië concludeerde onlangs dat de overheidsinstantie Aphis in 2005 onterecht een vergunning heeft verstrekt aan Monsanto voor de transgene suikerbiet. Volgens de rechter is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen als de biet zich verspreidt in de natuur.

Aphis geeft voorrang aan dit onderzoek, meldt Vilsack. Ook kunnen akkerbouwers ontheffing krijgen om zaad van de transgene biet te telen. Ze moeten dan wel voorkomen dat de planten bloeien, door de toppen af te maaien.

Verder wil de Aphis een systeem ontwikkelen van ontheffingen en vergunningen om de teelt van de biet weer mogelijk te maken. Vilsack verwacht dat dat eind dit jaar klaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.