Home

Achtergrond

Ondernemers industrie weer iets negatiever

De stemming onder ondernemers in de industrie is iets verslechterd.

Het producentenvertrouwen kwam in september uit op -0,1. Een maand eerder was dat nog 0,4. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ondernemers zijn minder optimistisch over de verwachte productie in komende drie maanden, een van de aspecten waarop het producentenvertrouwen is gebaseerd. Ook waren zij enigszins minder te spreken over de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderpositie was daarentegen iets minder negatief.

Het aantal ondernemers dat verwacht de komende drie maanden meer personeel aan te nemen, was in september vrijwel even groot als het aantal dat een krimp van de personeelssterkte voorspelde.

Bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening was de stemming veel positiever. Het aantal ondernemers dat verwachtte dat de omzet in de komende drie maanden toeneemt, was in september veel groter dan het aantal dat een afname voorzag. Het oordeel van de zakelijke dienstverleners over het economisch klimaat en de werkgelegenheid was eveneens positief.

Ondernemers in de uitzendbranche zijn het meest optimistisch. Zij zijn erg te spreken over de verwachte ontwikkeling van hun omzet, de toekomstige personeelsomvang en het economisch klimaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.