Home

Achtergrond 1 reactie

Omzet verbrede landbouw groeit flink

De verbrede landbouw heeft zijn omzet tussen 2007 en 2009 weten te vergroten van 322 miljoen naar 411 miljoen euro.

Dat betekent een omzetstijging van bijna 28 procent. De verbrede landbouw groeit daarmee nog steeds, terwijl in diezelfde periode de gehele agrarische sector zijn omzet zag dalen met 3,4 procent. De bijdrage van de verbrede landbouw aan de omzet van de hele sector is niettemin beperkt: 1,8 procent. Dat heeft instituut LEI uitgezocht voor de werkgroep Multifunctionele Landbouw van het ministerie. Het rapport is gisteren aangeboden aan minister Gerda Verburg.

Onder de verbrede landbouw worden agrarische nevenactiviteiten als zorgboerderijen, kinderopvang, boerderijverkoop, natuurbeheer, recreatie en educatie geschaard. Bedrijven combineren vaak meerdere activiteiten. De agrarische kinderopvang blijkt meer dan verdrievoudigd, in aantal bedrijven en in omzet. Toch is het nog altijd een bescheiden tak.

Het aantal bedrijven dat doet aan natuurbeheer daalde juist, evenals de omzet. Dat laatste komt door lagere subsidies. In omzet is natuurbeheer voorbijgestreefd door boerderijwinkels. De verbrede landbouw levert geld op, stellen de onderzoekers, en draagt ook bij aan een leefbaar platteland. LNV streeft naar een verdubbeling van de verbrede landbouw-omzet.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    paul

    ja, men moet wel : met een `gewone` boerderij valt weinig meer te verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.