Home

Achtergrond 179 x bekeken

Oliebron Golf van Mexico definitief dicht

Met een laag cement heeft oliebedrijf BP zondag in de Golf van Mexico de oliebron die de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte, definitief gedicht.

Dat meldde admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht, die de afhandeling van de olieramp overziet. Volgens Allen is de operatie om de bron voorgoed te dichten, succesvol verlopen. "We kunnen nu definitief melden dat de Macondo-bron geen bedreiging voor de Golf van Mexico meer vormt'', aldus Allen. President Barack Obama verwelkomde het nieuws, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de herstelperiode "niet makkelijk'' zal zijn.

De oliebron begon vijf maanden geleden te lekken, nadat een drijvend boorplatform was gezonken door een explosie. Daardoor kwamen elf mensen om het leven. De lekkage was enorm: in 87 dagen tijd liepen circa vier miljoen vaten olie de zee in. De stranden van Amerikaanse kuststaten raakten vervuild en ook op zee dreven grote vlekken olie.

Oliebedrijf BP had grote moeite het lek te dichten. Dat lukte op 15 juli door een kap op het boorgat te plaatsen, waarna een plan gemaakt werd om de bron definitief ongevaarlijk te maken. Daarvoor moest een extra opening worden geboord. Tenslotte moest de bron worden afgesloten met cement. De cementlaag is zondag getest en bleek voldoende te beschermen.

De olieramp heeft voor BP grote gevolgen. De marktwaarde van het bedrijf daalde met tientallen miljarden. De verwachting is dat het bedrijf nog jaren nodig heeft om alle schadeclaims af te handelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.