Home

Achtergrond

Noord-Korea houdt leiderschapscongres

De regerende communistische partij van Noord-Korea heeft een conferentie belegd over het leiderschap van het land.

De conferentie vindt plaats op 28 september, zo heeft het staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Volgens KCNA gaat het om een "historische'' top. Die zou eigenlijk al begin september plaatshebben, maar werd zonder officiële opgaaf van redenen uitgesteld.

De huidige leider Kim Jong-il (68) van het zeer geïsoleerde Noord-Korea is vermoedelijk zwaar ziek. Al een tijdje circuleerden geruchten dat de leider zijn afscheid zou aankondigen op een groot congres. Volgens sommigen zou hij de macht overdragen aan zijn zoon Kim Jong-un. Maar de leider zou de opvolging door zijn zoon recent hebben afgedaan als een "westers gerucht'', zei de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter vorige week.

Kim Jong-il kreeg in 2008 een beroerte en zou sindsdien met zijn gezondheid kwakkelen. Hij zou meerdere malen medisch behandeld zijn in China, een van de weinige bondgenoten van het bewind in Pyongyang.

Zijn onbekende zoon, Kim Jong-un, is waarschijnlijk ongeveer bijna dertig jaar oud. Volgens waarnemers worden op de top van 28 september hoge functies toegewezen aan de in Zwitserland opgeleide Kim Jong-un. Die zou zelf een plek in het middenkader van de partij krijgen. Het stalinistische land is zeer gesloten en betrouwbare informatie is daardoor moeilijk te krijgen.

Kim Jong-il werd in 1994 de onbetwiste leider van het land, nadat zijn vader en stichter van de Noord-Koreaanse Volksrepubliek, Kim Il-sung, was overleden. Noord-Korea leeft op gespannen voet met Zuid-Korea. Veel westerse landen maken zich ook ongerust over de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.