Home

Achtergrond 161 x bekeken

Nog geen vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en haar EU-collega's zijn er vandaag in Brussel niet in geslaagd het eens te worden over een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea.

Dwarsligger was Italië dat het niet eens is met de voorgestelde ingangsdatum van 1 januari. Maandag praten de EU-ministers van Economische Zaken verder over het onderwerp.

Volgens Van der Hoeven is een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea erg belangrijk. Voor Nederland is hier een bedrag van ongeveer 2 miljard euro per jaar mee gemoeid, voor de EU als geheel bijna 20 miljard.

Italië is bang dat zijn auto-industrie door het akkoord meer concurrentie uit Zuid-Korea krijgt. "Positief'' is volgens Van der Hoeven dat Italië zich wel al kan vinden in de algemene inhoud van het akkoord. Ze hoopt dat de Italianen maandag alsnog zullen tekenen.

Een akkoord met Zuid-Korea zou volgens de Nederlandse minister "een krachtig signaal zijn naar andere landen dat de EU ook in economisch mindere tijden kiest voor openheid en niet voor protectionisme.''

Nederland heeft er belang bij dat het vrijhandelsakkoord met Korea zo spoedig mogelijk ingaat. Als het te lang duurt voordat Nederlandse exporteurs kunnen profiteren van minder handelsbelemmeringen kan dat orders kosten. Dan zou bijvoorbeeld de export van buikspek naar Zuid-Korea wel eens voor een belangrijk deel overgenomen kunnen worden door andere landen, die wel al handelsafspraken met Korea hebben.

Ook andere Nederlandse investeerders en zakelijke dienstverleners hopen op minder handelsbeperkingen. Het gaat onder meer om bedrijven in de telecomsector, ondernemingen op milieugebied en juridische adviseurs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.