Home

Achtergrond 274 x bekeken

Nieuwe vorm kwekersrecht Argentinië

Het Argentijnse zaadbedrijf Don Mario heeft een nieuwe vorm van kwekersrecht geïntroduceerd. De sojalijn DM 3810 wordt alleen verkocht aan boeren die de afgelopen vier jaar gecertificeerd zaad hebben gekocht.

De telers moeten beloven dat ze de soja beperkt gebruiken als eigen zaaizaad voor het nieuwe seizoen.
Volgens landbouwraad Freek Vossenaar vangen kweekbedrijven in Argentinië vaak geen vergoeding voor hun intellectueel eigendom. "Dit tot groot ongenoegen van bedrijven als Monsanto die hun lijnen niet op de lokale markt brengen.”

Volgens Vossenaar wordt in Argentinië veel gesproken over een betere wetgeving voor het kwekersrecht. "Maar veel voortgang levert dit niet op. Aan boeren die niet op het prioriteitslijstje van Don Mario voorkomen, wordt DM 3810 pas over een paar jaar beschikbaar gesteld.”

Don Mario investeert naar eigen zeggen veel geld in de veredeling. "Meer dan 70 veredelaars, proeflocaties op 82 plaatsen in Latijns-Amerika en 18 in de VS, 5.000 kruisingen en 250.000 nieuwe lijnen elk jaar. Met traditionele veredeling kan even goed rendementssprongen worden gemaakt als met biotechnologie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.