Home

Achtergrond 169 x bekeken

Nieuwe maatregelen China tegen Japan

China heeft een nieuwe manier gevonden om Japan te straffen voor de recente bootruzie tussen de twee landen.

Alle goederen die China importeert uit of exporteert naar Japan, moeten voortaan streng gecontroleerd worden. Daardoor lopen import en export flinke vertraging op en lopen Japanse bedrijven geld mis.

Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun maandag. De nieuwe beperkingen treffen onder meer de export van zogeheten zeldzame aardmetalen naar Japan. Dit zijn grondstoffen voor elektronische apparaten als telefoons en mp3-spelers, belangrijke Japanse exportproducten.

De ruzie tussen Japan en China begon op 7 september. Een Chinese vissersboot kwam toen in botsing met twee Japanse patrouilleboten. Dat gebeurde bij een eilandengroep die door beide landen wordt geclaimd. De Chinese kapitein van het vissersschip werd twee weken vastgehouden in Japan, tot woede van Peking. Vorige week besloot het Japanse Openbaar Ministerie om de kapitein vrij te laten, met het oog op de betrekkingen tussen de beide landen.

China eist excuses voor de arrestatie van de kapitein en zijn bemanning, maar Japan weigert die aan te bieden. Tokio wil juist een vergoeding voor de schade aan de patrouilleboten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.