Home

Achtergrond 176 x bekeken

Nieuwe coalitie presenteert akkoord

De onderhandelaars over een nieuw kabinet hebben vandaag de laatste punten en komma's in het regeerakkoord en gedoogakkoord gezet.

Vanmiddag presenteert VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte samen met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen het regeerakkoord. PVV-leider Geert Wilders geeft dan een toelichting op het gedoogakkoord.

De drie onderhandelaars bespraken met informateur Ivo Opstelten 's ochtends de wijzigingen die hun fracties nog wilden aanbrengen in de conceptakkoorden waarover ze het eerder deze week eens werden. Op hoofdlijnen hadden de Kamerfracties van de VVD en PVV al unaniem ingestemd met de afspraken voor het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogd wordt door de PVV. Opstelten belde donderdag met koningin Beatrix om haar op de hoogte te stellen van de voortgang van de formatie.

Het CDA had een marathonvergadering van bijna vijftien uur nodig om vast te stellen dat de fractie na het partijcongres van zaterdag een definitief oordeel over de akkoorden zal vellen. Dat gebeurt zoals het er nu naar uitziet dinsdag.

Volgens Verhagen schaart een meerderheid van de fractie zich achter de onderhandelingsresultaten. Fractieleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier hebben nog steeds bezwaren tegen samenwerking met de PVV. Zij willen extra spreektijd op het congres. Leden hebben daar hoogstens een minuut om hun zegje te doen.

Vandaag hadden al ongeveer drieduizend CDA'ers zich aangemeld voor de bijeenkomst in Arnhem. Doorgaans komen er op congressen maar duizend leden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.