Home

Achtergrond

Nieuwe appelrassen in opmars

Nieuwe appelrassen als Junami, Kanzi en Rubens winnen de laatste jaren sterk terrein.

In de afgelopen zes jaar is de teeltoppervlakte hiervan gegroeid tot 988 hectare. Voor dit jaar wordt een verdere groei verwacht, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De teelt van oudere rassen zoals Golden Delicious en Cox's Orange neemt af en dreigt zelfs uit Nederland te verdwijnen. Dat komt voornamelijk door de grote concurrentie uit het buitenland, waardoor de prijzen onder druk staan, zei een woordvoerster van het CBS.

Het aantal hectares Cox's Orange is teruggelopen van 2162 in 1992 tot 160 in 2009. De teelt van de Golden Delicious nam in dezelfde periode af van 1636 hectare tot 500 hectare. De oppervlakte Rode van Boskoop, beter bekend als de goudrenet, liep terug van 1587 hectare tot 574 hectare.

Het meest geteeld in Nederland zijn bekende appelrassen als Elstar, Jonagold en Jonagored. Ook van deze rassen echter neemt de teeltoppervlakte af. Het areaal Elstar daalde met 4 hectare tot 3960 hectare en is daarmee nog het meest geteelde ras. Jonagold en Jonagored leverden samen 70 hectare in en kwamen uit op 2305 hectare in 2009.

Sinds 1992 is de totale oppervlakte aan appelboomgaarden in Nederland bijna gehalveerd. In 1992 was er nog bijna 17.000 hectare beplant met appelbomen, in 2009 was dit nog maar ruim 9000 hectare. Het gaat dan nog altijd wel om bijna 27 miljoen appelbomen. De productie is ongeveer gelijkgebleven omdat telers meer bomen per oppervlakte planten. Ook gaan ze over op rassen die meer appels per boom opleveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.