Home

Achtergrond

Nieuw-Zeeland heft noodtoestand op

In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is donderdag de noodtoestand opgeheven.

Dat gebeurde twee weken nadat een aardbeving zo'n 100.000 huizen had beschadigd in de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland.

Het einde van de noodtoestand betekent dat politie en gemeentelijke overheid geen bijzondere bevoegdheden meer hebben. ,,Het betekent niet dat verzorging, herbouw en reparatiewerk afgelopen zijn'', zei een woordvoerder van de dienst voor burgerbescherming. ,,Dat werk gaat met spoed door, zolang als nodig.''

De aardbeving met de kracht van 7.0 op de schaal van Richter was de meest verwoestende in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar. Premier John Key noemde het een wonder dat er geen doden vielen onder de 340.000 inwoners van Christchurch. Ondanks naschokken zijn scholen inmiddels heropend en rijden de bussen weer. Honderden daklozen zijn elders gehuisvest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.