Home

Achtergrond 251 x bekeken

Niet te vroeg juichen

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet omlaag. Daar is iedereen het wel over eens.

Landbouwminster Gerda Verburg wil dat het gebruik van antibiotica in 2011 is gehalveerd ten opzichte van 2008. Een stevige doelstelling waarvoor alles op alles gezet moet worden. Dat blijkt maar weer nu het LEI het gemiddeld aantal dagdoseringen per dierjaar presenteert. Het positieve is dat er een daling zichtbaar is bij vleesvarkens, vleeskuikens en melkvee. Maar vastgesteld moet worden dat de daling zeer beperkt is. Het antibioticagebruik ligt in deze sectoren nog ruim boven het niveau van 2007. In de zeugenhouderij is zelfs een stijging te zien van het aantal doseringen.

Belangenorganisaties komen gelijk met een uitleg: in 2009 werden de plannen gesmeed en dus is het logisch dat er nog geen resultaten zichtbaar zijn. Op basis van het type antibioticum dat het meest gebruikt wordt, verwachten dierenartsen dat er snel een slag gemaakt kan worden. Het meestgebruikte middel wordt vooral preventief ingezet.

De sector blijft hiermee positief over de te behalen doelstelling. Als het maar geen hoogmoed is. Als het allemaal zo makkelijk is, zou de vooruitgang al eerder zijn geboekt. De sector moet alle zeilen bij zetten om de doelstelling te halen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.