Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

’Niet-inheemse soorten kosten miljarden’

Wetenschappers hebben tijdens een conferentie in Kopenhagen de Europese Unie opgeroepen binnen een jaar met wetgeving te komen om de schade van niet-inheemse soorten in de natuur te beperken.

Zij schatten de schade die niet-inheemse planten, dieren en micro-organismen elk jaar in Europa aanrichten op zeker 12 miljard euro per jaar. Dat meldt de BBC.

Onlangs waarschuwde de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland voor de ambrosia, een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in de wereld. Die plant dreigt zich door de klimaatverandering definitief in Nederland te vestigen. Minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) verbood vorig jaar de invoering van drie eekhoornsoorten, omdat die een bedreiging zijn voor de rode eekhoorn, die van nature in Nederland voorkomt.

Uit een onderzoek bleek in 2008 dat er in Europa meer dan tienduizend niet-inheemse soorten voorkomen, waarvan er 1300 invloed op het milieu, de economie of de gezondheid van de mens hebben. Het wetenschappelijk tijdschrift Science meldde dit jaar dat de laatste dertig jaar het aantal niet-inheemse soorten in de Europese landen met 76 procent is gestegen.

Piero Genovesi, voorzitter van de wereldorganisatie van deskundigen op het gebied van niet-inheemse soorten, zegt dat de schade waarschijnlijk nog veel groter is dan 12 miljard. ”Van veel soorten hebben we geen idee welke schade zij veroorzaken of wat hun invloed op de economie is”. Hij bepleit dat de Europese Unie zich in haar aanpak van het probleem laat leiden door landen als Australië en Nieuw-Zeeland die al maatregelen hebben genomen om zich tegen niet-inheemse soorten te verweren.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    Volkomen mee eens Leen. Dankzij de politiek wonen er tegenwoordig tot in onze kleinste dorpen al gauw tien etnisch-geografische vormen van Homo sapiens in één en dezelfde straat. Dankzij dat multiculti gedoe en het lukraak over de globe heen en weer slepen met mensen en goederen per schip, auto, trein en jumbo vindt er een continu transport van organismen plaats. Wij zien daarvan maar een minuscuul topje, de rest blijft verborgen of openbaart zich pas als er geen weg terug meer is. En feitelijk is die er ook niet meer. Net zo min als het enig soelaas zal bieden wanneer eenieder vanaf heden eigen stoep en tuin Ambrosiavrij houdt of dat het ook maar een hout zal helpen als alle wadlopers Japanse Oesters gaan rapen of binnenvissers hun fuiken speciaal voor Amerikaanse rivierkreeften gaan uitzetten, zal het ooit gelukken om soorten die hier al zijn ingeburgerd (wolhandkrab, nijlgans, canadese gans, valkparkiet, roodwangschildpad, malariamuskiet, waterhyacint en ga zo maar door) adequaat te verwijderen. De Muskusratbestrijding is daarvan wel het duidelijkste voorbeeld. Die regelrechte canard heeft onze schatkist al tientallen of honderden miljoenen guldens/euro's gekost en nog altijd zie ik ze dagelijks in bijna iedere poldersloot. Stoppen dus met al die waanzin!

  • no-profile-image

    Leen

    Schade door niet-inheemse varianten van homo sapiens kost ook al miljarden. Is ook niet te stoppen. Klimaat verandert, flora en fauna ook. Kun je geld stoppen in het tegenhouden van e.e.a. Is veel eenvoudiger evolutie zijn gang te laten gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.