Home

Achtergrond

Neuspeuteren verdient onderzoek

Wim Steman uit Den Haag vraagt zich al jaren af of neuspeuteren schadelijk is voor de gezondheid.

Zijn idee om dat eens wetenschappelijk te onderzoeken heeft maandagavond de Kolderbokaal gewonnen. Dat heeft De Balie, waar de prijs werd uitgereikt, dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de jury voldeed het voorstel van Steman het beste aan het idee dat lachwekkend onderzoek in eerste instantie belachelijk lijkt, maar daarna toch aan het denken zet. Het is de bedoeling dat er onderzoek komt naar neuspeuteren en dat dit kans maakt op een Ig-Nobelprijs, de alternatieve Nobelprijs, die jaarlijks aan de Universiteit van Harvard (Verenigde Staten) wordt uitgereikt.

Van de 45 inzendingen werden naast het voorstel van Steman twee andere ideeën genomineerd. Voorspelt de pijntolerantie van een voetbalteam of het een wedstrijd zal winnen? En: motiveert het nakijken van proefwerken met een groene pen leerlingen beter dan nakijken met rood?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.