Home

Achtergrond

Nederland tiende investerende economie

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar ruim 19.000 nieuwe banen bij vestigingen in het buitenland gecreëerd, tegen 21.000 in 2008.

Daarmee is Nederland de tiende investerende economie wereldwijd en de vijfde binnen Europa. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van consultancybedrijf IBM.

In 2008 was Nederland nog de elfde investerende economie wereldwijd en de zesde in Europa. Volgens een woordvoerder van IBM is de lichte daling van het aantal gecreëerde banen bij vestigingen in het buitenland het gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Nederlandse bedrijven investeerden de afgelopen jaren met name in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India en China. Vooral de transportmiddelenindustrie en de chemie- en voedingssector waren in trek. Ondernemingen uit de Verenigde Staten blijven overigens de belangrijkste investeerders wereldwijd, gevolgd door Duitsland en Japan.

Het aantal investeringen van buitenlandse bedrijven in Nederland is in 2009 ondanks de economische crisis op peil gebleven. Het aantal investeringsprojecten (ruim 250) en nieuwe arbeidsplaatsen (6500) bleef vrijwel gelijk ten opzichte van 2008.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zegt dat het op peil blijven van de buitenlandse investeringen in Nederland perspectief biedt voor de toekomst. Een goed vestigingsklimaat is daarbij van belang. Het kabinet ondersteunde dat onder meer door in reactie op de economische crisis meer geld uit te trekken voor zogeheten kenniswerkers en door de belasting op de winst van bedrijven met een half procent te verlagen.

Nederland neemt bij het aantrekken van buitenlandse investeringen de 27e plaats op de wereldranglijst in. In 2008 stond Nederland nog 32e op de lijst, die is samengesteld op basis van het aantal gecreëerde arbeidsplaatsen door buitenlandse investeringen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.