Home

Achtergrond 259 x bekeken 6 reacties

Nederland nog steeds bij grootste EU-betalers

Nederland hoort nog steeds bij de grootste netto-betalers aan de EU.

Dat blijkt uit cijfers over 2009 die de Europese Commissie vandaag presenteert. Nederland komt op de tweede plaats, samen met Denemarken. Duitsland is de grootste netto-betaler aan de EU.

Ingewijden hebben een bericht hierover in de Volkskrant maandag bevestigd. Volgens de Europese Commissie waren Nederland en Denemarken elk 0,36 procent van hun nationaal inkomen kwijt aan de EU. Voor Nederland kwam dat neer op een dikke 2 miljard euro.

Binnenkort beginnen in Brussel onderhandelingen over de financiering van de EU na 2012. Dan wordt voor zeven jaar vastgelegd wat elk land kwijt is aan Brussel. De vorige keer dat dit gebeurde, in 2005, wist de Nederlandse regering een korting van 1 miljard euro voor de Nederlandse bijdrage te bedingen.

Nederland is al jaren netto-betaler aan de EU. Netto-betalers zijn lidstaten die meer aan Brussel afdragen dan ze er, in de vorm van bijdragen uit EU-fondsen, voor terugkrijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Is toch al veel langer bekend ? We zijn in dit land al veel vaker te pakken genomen en dat blijft maar doorgaan .Als eerste met die rottige euro we zij toen in 1 dag gehalveerd met ons inkomen terwijl die zuid europeese bananen republieken niet wisten wat ze overkwam . Hun munt die voor die tijd niks waard was werd in 1 keer voor soms duizende procenten opgewaardeerd. En nu dan met de pensioenen we gaan van 65 naar 67 een kadootje van de overheid aan de oh zo arme fondsen en Den Haag . Op deze manier kunnen we straks nog iets meer betalen aan andere landen zodat die nog iets eerder de pensioen leeftijd kunnen verlagen b.v van 60 naar 59

 • no-profile-image

  freek

  uit die EU en snel moet je eens kijken naar de bezuinigingen euro weg gulden terug europees geouwehoer regels opgelegt krijgen maar we krijgen er niets voor terug 2 miljard zodat de mannen in strakke pakken zichzelf belangerijk kunnen voelen op die congessen. voor de EU ging het al goed met nederland

 • no-profile-image

  a hamstra

  beste freek. dat is nu juist het grote probleem . Elk land denkt zo. ook in onze gemeente ermelo , denken ze zo.
  De provincie, de staat , Europa betaald er aan mee. laten we er zo veel mogenlijk gebruik van maken, Elk land denkt zo. hoe haal je er meer weg dan je betaald. Het is geen fabriek, die de productie op voert, Maar een geld verslinden de burocratie, die overal voor in is, met als gevolg een einde loze vraag naar meer geld, VAN U.En minder VRIJHEID.
  Zoals Balke/ellende deed, toen hem toe zeggingen werden gedaan van mooie baantjes,en hoge lonen. Die zo mooi waren.
  Dat daarvoor de wil van het volk opzij werd geschoven. En het volk weder om met meer regels en minder VRIJHEID te maken krijgt.

 • no-profile-image

  Freek

  Kijk, je MOET aan Brussel betalen. Maar je KUNT er ook geld terug halen. Aangezien Nederland stelselmatig is vergeten geld terug te halen via tal van plattelandsregelingen betalen we meer dan we ontvangen. Frankrijk is gespecialiserd in het terughalen, daar koesteren ze het platteland, dus daar gaat meer naar toe dan dat ze aan de EU betalen. Als Nederland al euro's in Brussel ophaald, dan wordt dit enkel gebruikt om de plattelands bevolking weg te jagen om daarna de boel onder water te zetten........

 • no-profile-image

  Freek

  Meneer Hamstra, natuurlijk is het niet onuitputtelijk daar in Brussel. Maar de regeltjes zijn zoals ze zijn. Daar heeft Nederland bij gezeten, waarschijnlijk geprobeerd het te veranderen, maar dat is (nog) niet gelukt. Dan kun je principieel zijn en er geen gebruik van maken, je kunt ook volgens het principe van "if you can't fight them, yoin them" proberen je inleg terug te halen. Dat zou zelfs logischer zijn dan wat er nu gebeurt. Nederland stelt dat het de concurentiepositie van de landbouw gelijk wil houden met de rest van Europa. Iok de landschappelijke waarden acht men van belang, daar is nou juist dat geld in Brussel voor bedoeld. Nederland laat geld in Brussel liggen en kiest er voor om uit eigen zak de natuurorganisaties te betalen voor het beheer. Zodra dat door individuen uitgevoerd zou worden zou het uit de EU kas betaald kunnen worden. SBB kost ca 450 euro per ha, van die hectares is ongeveer eenderde water....... Ik ben er voorstander van om de EU-afdracht te verlagen, maar dat moet niet verward worden met allerlei "subsidievreter" geluiden rondom de landbouw. dat staat los van elkaar.

 • no-profile-image

  veehoudertje uit het zuidelijk zandgebied

  nederland is waarschijnlijk toch goed af met lid te blijven van de EU.Maar het mag dan ook niet als klacht aan/tegen welke sector dan ook zo toegerekend worden.Zeker niet de agrarische sector niet.Immers onze Minister van Landbouw vind het fijn als wij voor de wereldmarkt produceren.
  maar ik kan wel begrijpen dat een Minister van Economische zaken er een hekel aan heeft om de nota te betalen.
  Maar dat moet men in den haag maar uitvechten zonder een smet op de boeren;waar het soms wel op lijkt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.