Home

Achtergrond 3 reacties

NAV verwacht aardappelprijs rond de kostprijs

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) verwacht dat de gemiddelde opbrengstprijs voor aardappelen dit seizoen uitkomt rond of boven de kostprijs.

Volgens de NAV kunnen aardappelen van goede kwaliteit en lengte aanmerkelijk meer opbrengen dan korte aardappelen van matige kwaliteit. De NAV berekent de kostprijs van aardappeloogst 2010 op 15,1 cent per kilo exclusief btw voor levering in april 2011. Daarbij gaat de NAV uit van een netto-opbrengst van 47,5 ton per hectare, de gemiddelde opbrengst over de laatste 10 jaar.

Volgens de NAV is het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa ongeveer gelijk aan vorig jaar. "De gemiddelde hectare-opbrengsten lijken in de richting te gaan van de laagste opbrengst in de afgelopen 15 jaar of zelfs nog lager. In de vijf belangrijkste productielanden Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland lagen de opbrengsten half augustus 10 tot 20 procent lager dan medio 2009. Er wordt veel doorwas gemeld."

De NAV gaat op basis van areaal en verwachte hectare-opbrengst uit van een totale productie in deze vijf landen van 20,8 miljoen ton. "De vraag naar aardappelen zal ongeveer gelijk zijn aan voorgaande jaren. De ervaring van seizoen 2006/2007 heeft geleerd dat een hogere prijs geen vermindering van de vraag tot gevolg hoeft te hebben. Dit biedt uitzicht op betere aardappelprijzen dan in de afgelopen drie jaar. Veel hangt echter nog af van de werkelijke opbrengsten en de kwaliteit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Is de NAV nou bezig met zichzelf of met belangenbehartigen?

 • no-profile-image

  boerke

  Fijn zo'n niet mijn belangenbehartiger die ook voor mij de prijs meent te moeten bederven door op voorhand van matige prijzen uit te gaan terwijl er gewoon onvoldoende kwalitatief goede aardappelen beschikbaar zijn , zeker als de export op Oost-Europa zijn onbetwiste rol gaat spelen.
  Stelletje publieksgeile malloten!

 • no-profile-image

  exact

  De kostprijs is dus ruim 15 cent op basis van het tienjarig gemiddelde van 47,5 ton. NAV verwacht dat de gemiddelde opbrengstprijs DIT JAAR boven de kostprijs zal liggen; die kostprijs is dit jaar hoger, want ze geven aan dat de opbrengst per hectare laag zal zijn, dus is de kostprijs per kg dit jaar hoger. Volgens mij zeggen ze niks verkeerds. De kostprijs per kg is bij 20% minder kg logischerwijs 20% hoger, boven de 18 cent dus in april. Rond de kostprijs zou dus kunnen bij slechte partijen, betere kunnen - stelt NAV - aanmerkelijk meer opbrengen. Effe goed lezen voordat we de gordijnen in vliegen. Dit artikel is wel heel verwarrend, zwak en onvolledig opgesteld, want de gemiddelde opbrengstprijs is naar ik aanneem een gemiddelde van opbrengstprijzen? Dus daar zijn vaste prijs contracten in meegerekend. Dat wil zeggen dat de vrije handel fors boven die 18 cent gaat zitten in april. Zo uitgelegd maken ze volgens mij helemaal niks kapot.

Of registreer je om te kunnen reageren.