Home

Achtergrond 192 x bekeken 3 reacties

'Mozes scheidde Rode Zee misschien niet'

Mozes heeft de Rode Zee wellicht niet gescheiden, maar een sterke oostenwind kan het water hebben teruggedreven zoals de Bijbel en de Koran beschrijven.

Dat blijkt uit computersimulaties van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research NCAR en de Universiteit van Colorado in Boulder.

De studie bekeek hoe wind het water beïnvloedt. ,,De simulaties komen vrij nauwkeurig overeen met de beschrijving in bijbelboek Exodus'', zei coördinator Carl Drews van NCAR dinsdag. ,,Het scheiden van zeeën kan worden verklaard door vloeistofdynamiek. De wind beweegt het water zodanig dat er een veilige passage ontstaat tussen de twee delen. En het water vloeit daarna abrupt weer samen.''

Religieuze teksten beschrijven hoe Mozes de zee in tweeën deelde, zodat het volk van Israël veilig uit Egypte kon vluchten. Toen het water later samenvloeide, verdronken de drieduizend achtervolgende soldaten van de Egyptische farao.

Overtocht

Het team onderzoekers stelden een mogelijke locatie vast voor de legendarische overtocht. Ze hanteerden verschillende landformaties die konden bestaan en misschien leidden tot de scheiding van de zee. Het model vereist een U-vorm van de rivier Nijl en een ondiepe lagune langs de kustlijn. Het toont dat het water uiteen gedreven kan worden als de wind twaalf uur lang met 100 kilometer per uur over het water blaast.

,,Deze landbrug is dan drie à vier kilometer lang en vijf kilometer breed. Het blijft vier uur open'', schrijven de onderzoekers in de Public Library of Science PLoS ONE. ,,Mensen zijn altijd gefascineerd geweest door het verhaal in Exodus. Ze vragen zich af of het gebaseerd is op historische feiten'', zei coördinator Drews. ,,Deze studie toont aan dat het de beschrijving van het scheidende water een basis heeft in de wetten van de fysica.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demis Roussos

  My friend the wind!

 • no-profile-image

  Maak

  Wie was het dan wèl?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De onderzoekers hebben een mogelijkheid tot scheidden gevonden, maar Mozes nadoen van het scheiden van de Rode Zee kunnen ze nog steeds niet nadoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.