Home

Achtergrond 157 x bekeken

Minister blij met steun Alkmaar aan gasopslag

Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) is tevreden dat de gemeente Alkmaar wil meewerken aan vergunningverlening voor de gasopslag.

De opslag is volgens haar van groot belang om ook in de toekomst de gasvoorziening zeker te stellen.

Van der Hoeven ziet het gebied bij Alkmaar als ,,in potentie een van de belangrijkste knooppunten van met energie samenhangende bedrijvigheid in Nederland'', zo liet ze donderdag weten in een reactie op het besluit van de gemeente. In 2011 komt er een grote energieconferentie in Alkmaar waarmee de mogelijkheden van het gebied ook internationaal onder de aandacht worden gebracht.

Wethouder Rian van Dam maakte woensdagavond bekend dat Alkmaar meewerkt aan het vergunningentraject voor de gasopslag in het gebied Bergermeer. Eerder was de gemeente niet bereid medewerking te verlenen, maar enkele tegemoetkomingen van het ministerie van Economische Zaken en exploitant TAQA Energy deden Alkmaar overstag gaan.

Belangrijk voor Alkmaar is onder meer de toezegging dat de afslag van de A9 naar bedrijventerrein Boekelermeer versneld wordt aangelegd. Bovendien verhuist het hoofdkantoor van TAQA van Den Haag naar Alkmaar en levert het project veel werkgelegenheid op voor de regio. Verder zijn afspraken gemaakt over een schadecompensatie voor omwonenden tijdens de bouw.

De goedkeuring van Alkmaar staat lijnrecht tegenover het besluit van buurgemeente Bergen begin juni. Bergen weigerde vergunningen te verlenen omdat het vindt dat er te veel onduidelijkheid is over het risico van aardbevingen in het gebied wanneer gas in het veld wordt opgeslagen.

De gemeente Heiloo beslist dinsdag over de vergunningverlening. Ook Schermer moet nog een besluit nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.