Home

Achtergrond 415 x bekeken

Minder inzaai tarwe verwacht in VS en Rusland

Akkerbouwers in de VS kunnen dit najaar minder tarwe zaaien door een gebrek aan zaad. In Rusland is minder tarwe gezaaid door droogte.

Dit kan betekenen dat beide landen volgend graanseizoen 2011/2012 minder tarwe produceren. De VS is de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Rusland behoort gewoonlijk bij de top vijf.

Volgens landbouwkundig econoom Chris Hurt van de Amerikaanse Purdue University willen de akkerbouwers in de VS meer tarwe zaaien. Vorig najaar hebben de telers in de VS 13 procent minder wintertarwe gezaaid door de vele regen. “Dit najaar willen de telers het tarwe-areaal 50 tot 75 procent uitbreiden.”

Hurt schrijft de groeiende belangstelling toe aan de stijging van de tarweprijs. Die is sinds eind juni 60 procent gestegen. “Vooral in het Oosten van de VS kiezen de telers nu liever voor tarwe dan voor sojabonen of mais. Bovendien zijn de weersvooruitzichten beter dan vorig najaar toen door de regen veel wintertarwe niet kon worden gezaaid.”

Maar Hurt betwijfelt of alle telers hun gewenste tarwe-areaal kunnen realiseren. Hij voorziet een tekort aan zaaizaad. “De beschikbaarheid van zaaizaad wordt de beperkende factor voor de inzaai van tarwe dit najaar. Telers moeten snel zaaizaad inslaan.”

In Rusland heeft de inzaai van wintergraan een grote achterstand opgelopen door de droogte. Volgens analistenbureau SovEcon is tot eind vorige week 3,5 miljoen hectare graan ingezaaid. Vorig jaar was rond deze tijd 5,4 miljoen hectare gezaaid. SovEcon verwacht dat de Russische graantelers de achterstand niet meer kunnen inhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.