Home

Achtergrond 200 x bekeken

Minder buitenlandse toeristen naar Nederland

Buitenlandse toeristen hebben de laatste jaren Nederland minder vaak bezocht vanwege de economische crisis en de invoering van de vliegtaks.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Vorig jaar kwamen 9,9 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland, tegen ruim 10 miljoen in 2008. In 2007 waren dat er nog 11 miljoen. Ruim 80 procent van de buitenlandse toeristen komt uit Europa, de meesten uit Duitsland, gevolgd door Groot-Brittannië en België.

De invoering van de vliegtaks in 2008 had een aanzienlijke impact. De eenzijdige maatregel, die inmiddels weer is afgeschaft, leidde tot een daling van het aantal vliegverbindingen. Het aantal zakelijke gasten is de afgelopen jaren afgenomen vanwege de economische crisis. Bedrijven geven steeds minder uit aan reizen. Het aantal buitenlandse gasten dat naar Nederland kwam voor een vakantie nam daarentegen juist toe. In 2009 verbleven 6,9 miljoen buitenlandse bezoekers in Nederland voor een vakantie. Ruim 2,5 miljoen mensen kwamen met een zakelijke reden.

Buitenlandse toeristen hebben vorig jaar tijdens hun verblijf in Nederland 2,6 miljard euro uitgegeven. Het grootste deel werd besteed aan de accommodatie (892 miljoen euro), eten en drinken (737 miljoen euro) en winkelen en souvenirs (459 miljoen euro). In 2005 gaven toeristen nog een bedrag van 2,9 miljard euro uit. De daling is het gevolg van de lagere bezettingsgraden in hotels, waardoor de kamerprijzen omlaaggingen.

Buitenlandse toeristen gaan het liefst wandelen of een café bezoeken als ze op bezoek zijn in Nederland. Vooral het bezoek aan musea en bezienswaardige en historische plaatsen is de afgelopen vijf jaar toegenomen. In 2005 bezocht 31 procent van de buitenlandse gasten een of meerdere musea, tegen 41 procent vorig jaar.

Het NBTC verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen in Nederland dit jaar met 2 procent toeneemt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.