Home

Achtergrond

Middelen mijn Chili bevroren voor kompels

Een Chileense rechtbank heeft gisteren op verzoek van de regering opdracht gegeven tot het bevriezen van de activa van het mijnbedrijf San Esteban.

De middelen met een waarde van 7,1 miljoen euro kunnen nu worden gebruikt worden voor het redden van de 33 kompels die al anderhalve maand vastzitten in een door San Esteban geëxploiteerde mijn.

Dat hebben de Chileense autoriteiten vrijdag laten weten. De regering van het Zuid-Amerikaanse land had gevraagd de tegoeden van San Esteban te bevriezen omdat de financiële positie van de onderneming slecht is. Door beslag te leggen op onder meer machines en voertuigen van het bedrijf hoopt de regering voorkomen dat er van San Estaban geen geld meer komt voor het redden van de mijnwerkers.

De 33 mijnwerkers zitten sinds 5 augustus vast in de mijn San José in de noordelijke Atacama-woestijn, toen een tunnel instortte. Voor zover bekend hebben niet eerder zo lang kompels onder de grond vastgezeten. De groep krijgt voedsel, water, medicatie en vermaak via enkele nauwe schachten.

De kompels zitten op 700 meter diepte. Hulpverleners denken dat ze de mijnwerkers begin november kunnen bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.