Home

Achtergrond 158 x bekeken

Memoires Blair woensdag in winkels

In Groot-Brittannië wordt reikhalzend uitgekeken naar het uitkomen van de langverwachte memoires van de voormalige premier Tony Blair.

In het boek, dat woensdag in de winkelschappen ligt, betuigt Blair uitgebreid spijt voor de levens die verloren zijn gegaan tijdens de oorlog in Irak. Wel blijft hij achter de beslissing staan om de Iraakse dictator Saddam Hussein ten val te brengen, zo meldden Britse media.

De gewezen leider van Labour verhaalt in zijn autobiografie A Journey (Een Reis) verder over onder meer de dood van prinses Diana, de Kosovocrisis en de politieke strijd met zijn aartsrivaal Gordon Brown. Alle opbrengsten van het boek zijn bestemd voor een sportcentrum voor gewonde militairen. Of iedereen op die donatie zit te wachten is zeer de vraag; de vader van een in Irak omgekomen soldaat bestempelde de gift als ”bloedgeld”.

Blair heeft een wisselend oordeel over zijn opvolger Brown, met wie hij vooral tijdens zijn laatste ambtsperiode een uiterst vijandige relatie had. Blair noemt de gewezen Labour-premier Brown ”bekwaam, sterk en briljant”, maar ook ”moeilijk om mee om te gaan” en een man met ”nul emotionele intelligentie”.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.