Home

Achtergrond 619 x bekeken 6 reacties

Meeste boeren willen voortploegen

De helft van de boeren en tuinders heeft alle vertrouwen in een eigen goede toekomst als agrarisch ondernemer, terwijl ruim 20 procent denkt van niet.

Driekwart denkt over voldoende bekwaamheden te beschikken om ook in de toekomst het bedrijf winstgevend te runnen. Dit blijkt uit een enquête onder ruim drieduizend boeren, die het tv-programma Rondom Tien heeft gehouden in samenwerking met de belangenorganisatie LTO Nederland.

Van de ondervraagden zegt 43 procent dat schaalvergroting van belang is voor de toekomst van het bedrijf, maar slechts één op de tien agrariërs is het eens met de stelling dat de megabedrijven de toekomst hebben.

De enquête is gehouden nadat de agrariërs in 2009 slecht geboerd hebben, onder meer doordat internationaal de melkprijzen erg laag waren. 20 procent geeft aan wel te willen stoppen, maar dat niet te doen om emotionele redenen, zoals trots, schaamte of traditie.

Lees ook: Veel agrariërs in financiële en psychische nood

Zaterdag 18 september 2010, om 21.05 uur op Nederland 2 een live-debat vanuit boerderij Zonnehoeve in Zeewolde over het verdriet van de boer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter p

  Schaalvergroting hoeft echt niet de sleutel tot meer verdienen te zijn. Meestal veel meer werken en meer in de schulden te steken voor hetzelfde inkomen, geniet ook eens van het leven.
  We werken om te leven, kijk uit dat het niet andersom wordt

 • no-profile-image

  Han

  Bij de huidige verhouding tussen opbrengsten en kosten is een rendabel bedrijf nagenoeg onmogelijk. Als we elk jaar ook nog een reservering zouden doen om toekomstige ondernemers risico's af te dekken en rente eigen vermogen gaan als kostenpost mee is het onmogelijk om rendabel te draaien. Laat het een schrale troost zijn dat er maar voor zeer weinig boeren een rendabele bedrijfsvoering is en het probleem opvolging is wereld wijd.
  Stoppen behoort net als beginnen ook tot het ondernemerschap, stoppen voordat de bank de sleutel komt halen is >visie< tonen en je aan de raterace onttrekken, maakt je geen loozer. Ik kan de boeren met de geschetste problemen alleen maar aanraden >stap uit deze malle molen< en ga een nieuw leven beginnen zolang het nog kan. Ieder extra credit van de Rabo brengt je dichter bij het point of no return. Het punt waarop geen uitweg meer is zonder een levenslange financiele molensteen om je nek. dit moet je als ondernemer niet willen!! Net als je hele leven hard werken en leven met de hoop >morgen wordt het beter<.

 • no-profile-image

  Demeter

  Ai, als het na 2015 met de subsidies en melkquotum is afgelopen moeten we er weer tegen aan. Voorlopig doe ik eerst nog even 5 jaartjes rustig aan.

 • no-profile-image

  weg met

  GROOT, GROTER het GROOTST. Juist dat soort volk zit in de besturen. Geeft fooien aan zichzelf en heeft als leidraad WEG MET DE KLEINE BOER.

 • no-profile-image

  HANS

  Thijs deze 5 cent klopt als een bus , het is een fooi . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Thijs

  Wees nuchter, zet de zaak op een rij, door gaan of stoppen. Je hebt recht op te leven, slavenarbeid is afgeschaft! Ik denk dat dit de belangenorganisaties hier aandacht aan moeten geven. Dit is belangrijker dan die koetjes in de wei. Die dat willen hebben meestal geen koeien. En als het klopt wat er geschreven staat dat FFcampina 5 eurocent meer betaald per 100kg melk bij 5 ton melk, is dit belachelijk. Een grote mond op zetten voor een fooi! Je laat je toch zo niet gebruiken!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.