Home

Achtergrond 251 x bekeken 16 reacties

Meer onteigening dreigt

De komende jaren zal veel meer grond worden onteigend dan de afgelopen periode is gebeurd.

De afgesproken norm van maximaal 10 procent onteigende grond per jaar zal daarbij worden overschreden. Die verwachting spreken de provincies uit in de gezamenlijke tussenevaluatie van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), die naar het ministerie van LNV is gestuurd. Via het ILG, dat loopt van 2007 tot 2013, voeren de provincies plattelandsbeleid uit.

De afgelopen drie jaar is maar weinig sprake geweest van onteigening of volledige schadeloosstelling: circa 1 procent voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en 6 procent voor natuur bij de stad. De komende drie jaar nemen die percentages fors toe, tot 13 procent voor de EHS en 51 procent voor stedelijk groen. Samen komt dat over de ILG-periode uit op 12 procent onteigening – 2 procent meer dan het maximum dat is afgesproken. Na 2013 zal het percentage snel oplopen, verwachten de provincies.

Op grond van de tussenrapportage herzien het rijk en de provincies de eerder gemaakte afspraken – waaronder genoemde 10 procent. Gedeputeerde Joop Evertse van Zuid-Holland liet vorig jaar al weten dat naar zijn inschatting in 75 procent van de gevallen onteigening nodig is

De provincies signaleren verder een dreigend tekort aan middelen om de ILG-doelen uit te voeren. Naast de aanleg en inrichting van natuur vallen ook het agrarisch natuurbeheer en de reconstructie onder het ILG.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riny

  Het werk wat rechts gedaan heeft wordt door links vernietigd. Maar wat werkte daar de ZLTO en LTO aan mee. De vraag is waarom dat ze aan de vernietiging van de grond meededen en doen? Stiekum achter de rug het grote buiten gebied weg geven. De gene die zich verzette tegen de idiote plannen stond er vaak alleen voor. Alleen de boeren vakbonden hebben gestreden met hun leden! Maar tegen de ZLTO en LTO is het moeilijk strijden, die zijn twee handen op een buik. Ze doen wel of dat dit niet is, maar helaas is dit de waarheid op een enkele na. Maar voor dat de boerenleden van die club het door hebben is heel het huis in gestort. Straks zitten ze in de puinhoop te jammeren, mischien wordt het in de volgende eeuw weer opgebouwt! Als er bittere armoede is!

 • no-profile-image

  HANS

  Gisteravond naar de gemeenteraads vergadering geweest waar ze besloten hebben de de naast gelegen polder te willen ontpolderen en er een grote natuur rommel gebied van te maken . Mijn verweer tegen dit geheel uit cultureel historisch Agrarische gronden werd zonder 1 weer woord weg gestemd . Dit gebied is gewoon aangewezen voor natuur want de naast gelegen natuur terreinen leiden droogte schade door deze polder is hun beweer . Ondertussen willen ze wel een uitkijk heuvel maken van 4 meter hoog dit op basis van cultuurhitorisch erfgoed want er zou een lichte glooing in deze polder gelegen hebben waar hij geplaatst wordt . De overlast straks van muggen , ganzen en uitzaaien van onkruiden als distels doet er niet toe . Nu ligt er nog een bezwaar bij de Gedepudeerde Staten voor ontgronding van de hogere delen van deze polder in het verschiet en als dit afgewezen wordt dan is er nog 1 mogelijkheid voor mij en dat is de boel te frusteren en te vertragen . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  koetje

  Van wie is die grond Hans?Provincies zijn meestal niet zo happig op onteigeningsprocedures,dit pakt voor hen vaak duurder uit,omdat een rechter ook rekening moet houden met vervolgschade.

 • no-profile-image

  Han

  Is er geen natuurbeleid mogelijk waarbij landbouw en natuur semen gaan net als >vroeger

 • no-profile-image

  hen

  @ A Hamstra : Je staat altijd sterker als je een organisatie achter je hebt staan dandat je het alleen wilt proberen .

  Maar in wat voor land leven we dat goede landbouw grond moet worden onteigend en wordt omgezet in zogenaamde natuur .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Boeren zijn nu eenmaal niet zo slim, Hamstra. De enige reden dat LTO nog bestaat is omdat boeren nog steeds niet snappen dat ze door die club worden opgeofferd ten gunste van wat dan ook. Voor degene die dat nu nog niet inzien: STERKTE! (O ja, vergeet niet die enorme contributie te betalen voor de 'belangenbehartiging').

 • no-profile-image

  HANS

  Kritische lezer het is gewoon zo , ze doen niets bij LTO . Vorig jaar de nieuwe waterschaps lasten verhoging die ingevoerd is . De lasten verhoging van 87 % LTO gebeld , Ja hier kunnen wij niets aan doen . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  hen

  Als je vind dat LTO niet aan goede belangenbehartiging doet moet je naar een ledenvergadering gaan en zorgen dat je genoeg medestanders hebt om zelf in het bestuur komen .
  Dat is beter dan vanaf deze
  zijlijn dom te zitten schreuwen .

 • no-profile-image

  mentink

  lto zet zich uitermate in om zo veel mogelijk grond bij de landbouw te houden ik ben hier meer dan 20 uur per week mee bezig dus boeren lig niet te morren help ons om zo veel mogelijk grond onder de landbouw te houden gr voorzitter ltonoord tubbergen

 • no-profile-image

  mentink

  Ik zal toch nog een keer reageren al weet ik dat het zinloos is. Wij overleggen continu met het gebied luisteren goed wat er leeft op het platteland , wil je het platteland leefbaar houden laat het dan over aan de mensen die er leven en werken .
  En laat het niet over aan provincie en natuur organisaties want dan loopt het leeg en verpaupert het
  Dus laat het over aan de mensen die er wonen en werken dan hou je een mooi en leefbaar gebied van groeten uit tubbergen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waarom ze daar aan mee doen Riny? Heel simpel, de ZLTO heeft de MINAS wetgeving bij LNV erdoor gedrukt. Daar stond tegenover dat zij mee zouden werken aan de natuurgebieden. Het is gewoon een koehandel. Vele kleine, extensieve bedrijven worden opgeofferd ten gunste van de intensieven. LTO noemt dat dan "de blijvers".

 • no-profile-image

  a hamstra

  Geeft niet wij boeren hebben het L.T.O/ Z.L.T.O !!!!!!
  Voor wie Het nog niet weet.
  L.T.O/ Z.L.T.O is de vakorganisatie die de boeren belangen behartigt.
  DAAAG,, BOEREN,, !!!!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  Ben, ben het roerend met je eens,
  wij boeren hebben een vakorganisatie
  nodig, die achter ons staat, Samen sterk
  100 % waar.
  Maar een vakorganisatie die wereld wijt
  MILJARDEN bezit , en de ENE naar de andere proces tegen de overheid voert,
  om zijn macht positie uit breiden,/ te behouden.Kan niet ook voor de boer zijn.!!
  De Nederlandse boer word niet ondersteund maar beheerst door Z.L.T.O /L.T.O. Zo ook de agrarische industrie.
  Ben zal alleen al nooit meer iets negatiefs over (onze vakorganisatie) zeggen.
  Als u of iemand in dit land mij verlelt.
  WIE of WAT ZE AAN VERMOGEN HEBBEN.
  P.s. vermogen van de boeren .

 • no-profile-image

  Han

  Mentink jij probeert dus zoveel mogelijk grond voor landbouw te behouden. Prachtig. Heb je er al eens aan gedacht de verdedigingslinie te verlaten en de aanval te zoeken. Ik bedoel een alternatief plan aanbieden, waarbij landbouw en natuur aan zijn trekken kan komen? De laatste 60 jaar doet landbouw niets anders dan zich verzetten tegen de stad, zinloos in een democratie, waarbij door meerderheid van stemmen (stem geluid) wordt beslist. Anders gezegd de >grootste schreeuwers, winnen, zij verzamelen (produceren) het meeste stemgeluid. Laat landbouw eens de mede plattelanders mobiliseren tegen de grachtengordel. Tot nu toe lees ik alleen maar reactie, die vanuit de verdediging en uit frustratie voort komen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waarom heeft LTO dan nog leden? (Al zijn het er niet veel).

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Lul niet Mentink. LTO staat de gebieden zelf mee aan te wijzen. Vanuit die optiek is jouw baantje net zoiets als lege zakken rechtop zetten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.