Home

Achtergrond

Meer meldingen legionella dan normaal

In verscheidene regio's zijn sinds medio augustus meer gevallen van legionella gemeld dan normaal. Dat meldde een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. De gezondheidsdiensten adviseren mensen met koorts en ernstige kortademigheid naar de huisarts te gaan.

In augustus zijn verspreid over het land 122 gevallen gemeld van legionella, ook wel bekend als de veteranenziekte. Volgens arts-epidemioloog Marianne van der Sande van het RIVM is dat "een relatief hoog aantal''. De afgelopen drie jaar waren er in dezelfde periode veertig à vijftig gevallen.

Volgens het RIVM is de situatie vergelijkbaar met die in de nazomer van 2006, toen ook meer mensen besmet raakten dan normaal. Net als toen werd een warme maand juli gevolgd door een natte maand augustus. Hoe de weersomstandigheden precies leiden tot een toename van het aantal besmettingen, is evenwel niet duidelijk. Wel is bekend dat de legionella-bacterie goed gedijt in warm, stilstaand water. Mensen worden ziek als zij dat water in vernevelde toestand inademen.

Voor het merendeel van de patiënten geldt dat zij de ziekte waarschijnlijk in Nederland hebben opgelopen. Er lijkt geen sprake te zijn van een gemeenschappelijke bron. "Dat wordt per patiënt nagegaan'', aldus Van der Sande. "We vragen bijvoorbeeld of ze in de buurt van fonteinen, sauna's of wasstraten zijn geweest.''

Legionella kan mild verlopen en lijkt dan een beetje op griep. Maar patiënten kunnen ook longontsteking krijgen. Die is volgens Van der Sande goed te behandelen met antibiotica. "Maar mensen kunnen nog lang last houden van vermoeidheidsklachten.'' Van de mensen die ziek worden van legionella, komt rond de 5 procent te overlijden. Vooral ouderen en mensen de al ziek zijn, lopen risico.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.