Home

Achtergrond 802 x bekeken 23 reacties

Meer boeren mogen mest langer uitrijden

Ook boeren op zandgrond mogen langer mest uitrijden. Dit heeft minister Verburg besloten.

Het ministerie van LNV geeft meer boeren gelegenheid tot en met 15 september dierlijke mest uit te rijden. De verruiming geldt nu voor grasland op zand- en lössgrond, voor de teelt van een groenbemester na graan op zand- en lössgrond en voor de teelt van voorjaarsbollen op zandgrond. Normaal gesproken mag mest op zand- en lössgrond tot 1 september op het land worden gebracht.

Eerder deze week gaf minister Verburg graantelers op lössgrond al toestemming om tot en met 15 september mest uit te rijden.Voor bovengenoemde teelten mag maximaal 100 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest worden toegediend. Deze voorwaarde geldt voor alle grondsoorten en voor zover hiervoor ruimte is binnen de bedrijfsgebruiksruimte.Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan de wens om deze gewassen nog van een najaarsgift dierlijke mest te voorzien. Door de vele regen van de afgelopen weken was dat op vele percelen niet eerder mogelijk. Verscheidene organisaties hebben minister Verburg om deze verruiming gevraagd.Normaliter geldt als voorwaarde dat een groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid, willen bedrijven in aanmerking kunnen komen voor de stikstofgebruiksnorm voor dat gewas.In verband met de verlate graanoogst heeft minister Verburg eerder besloten die periode voor de teelt op klei- en lössgrond te verlengen tot en met 15 september. Op verzoek van bedoelde organisaties wordt die voorziening uitgebreid voor de teelt van een groenbemester op zandgrond.Op klei- en veengrond mag dierlijke mest volgens de bestaande regels worden uitgereden tot en met 15 september. Die periode blijft ongewijzigd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HANS

  En vanaf nu deze datum 15 september vasthouden en anders de gehele mestwet schrappen deze gedrocht. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  fred

  Hallo
  Klaag toch allemaal niet zo wees blij dat er toch nog uitstel is gekomen!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer wat doe jij hier jij bent toch een herkauwer waarom zit jij op dit forum jij moet buiten lekker in je eigen speeltuinen lekker spelen. en niet bemoeien met mest. waar ik stage loop zit in de mest putten misschien nog wel 250 kuub mest het lijkt veel maar als je veel zandgronden hebt wat nu gemaaid is kunnen we dan nog mest rijden tot 15 september.

 • no-profile-image

  Henk van der Pol

  Cas, aangezien het onderwerp "andere bedrijfsvoering leidt tot inkomenswinst" verdwenen is, reageer ik even op dit forum op je laatste bijdrage daarin. Je stelt dat intensiveren leidt tot meer mest aan mogen wenden op eigen grond. Dit klopt. Lees mijn brief aan LNV er maar eens op na. Daarin wordt duidelijk uitgelegd wat de oorzaken daarvan zijn. Ik roep bij deze alle intensieve veehouders, die van zichzelf weten dat ze jaar in jaar uit veel meer mest hebben dan ze uitrekenen, op om hiermee massaal naar buiten te komen. Het wordt nl. tijd dat we de 3 grootste problemen waar we mee te maken hebben gaan aanpakken. Te weten: De macht der gewoonte, jarenlang is het mestprobleem er nu al ingesleten. Eerst in de zin van "niet terug kunnen vinden" van mineralen en later moest en zou het naar het grondwater lekken. Op de tweede plaats: de geldstromen. Er zijn inmiddels gigaveel mensen die een riant salaris opstrijken aan het vermeende mestprobleem. Zij zullen die kip met de gouden eieren niet slachten. Ten derde: het onthutsend gebrek aan rekenkundige capaciteiten in dit land. Dit valt een "top"universiteit die op een schandalige manier z'n kop in het zand blijft steken aan te rekenen. Intensieve veehouders met teveel mest hebben de sleutel in handen om het mest"probleem" uit de wereld te helpen. Zij leveren (zichtbaar) het bewijs dat we appels en peren aan het optellen zijn. Zij leveren het bewijs dat er eigenlijk helemaal geen probleem is. Intensieve boeren met teveel mest: nogmaals een oproep om de collegialiteit op te brengen om het "probleem" bij de akkerbouwers weg te halen.

 • no-profile-image

  x

  Jammer dat dit uitstel nu pas bekend is gemaakt. Gisteren de groenbemester gezaaid, had anders nog mooi een paar percelen kunnen bemesten.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Wat heb ik nou aan zoeen advies herkauwer. Het gaat om de opslag in de wintermaanden maar ja dat snap jij natuurlijk weer niet!! Bij ons lopen de koeien van de lente tot de herfst dag en nacht buiten en bijna iedere boer zaait regelmatig opnieuw in hoor ook anno 2010!! Jij bent toch niet zo slim als je zelf denkt!!

 • no-profile-image

  put al

  waarde loos had dat dan eerder gedaan nu hebben er veel onder eigenlijk te natte omstandigheden de put leeg gereden!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans uit Fryslan, ik maakte maar een grapje en bij X en Y hoort immers Z! Dat heeft niks er mee te maken of een ex-ambtenaar iets wel of niet begrijpt. Je zou trouwens gek staan kijken als je wist wat ik allemaal snap! Andere Hans (Zwartsluis), kennelijk heb jij geen haast, want ik kwam dezer dagen door de Barsbekerbinnenpolder en de Olde Maten en daar was nog geen groenbemester ingezaaid. Daarom heb ik maar een groen harinkje gehapt aan de viskraam bij de sluis. Kijk Hans (Fryslan), dat bedoel ik nou!

 • no-profile-image

  Theo

  Er is helemaal geen termijn nodig ,laat de ondernemer zelf ,onder de beste omstandig heden en de beste conditie zijn mest uitrijden of laten uitrijden ,want door de normen waar een ieder aan vast zit kan en mag een boer toch niet meer uitrijden dan toegestaan ,laat hem da zelf beslissen wanneer want hij zal de beste tijd daar voor gebruiken rekening houden met grond toestand en weer toestand

 • no-profile-image

  karel

  pannekoeken

 • no-profile-image

  eerlijk

  Gewoon een slecht perceel uitzoeken en daar zolang mogelijk in de herfst de koeien op doen overdag scheeld enorm in de put en is nog legaal ook........als ook nog het voordeel van scheuren te pakken....tel uit zeg maar 30ltr per koe per dag met een mooi koppeltje al gauw 1,5m3.....mest die niet in de put komt....

 • no-profile-image

  Loonwerker

  Kansloos laatste mest er maar zozo ingeknoeit door te natte omstandigheden, putjes allemaal leeg geslurpt kun je over 2 weken weer alles af kleppen dank u verburg.

 • no-profile-image

  Zandboer

  Dank voor deze verstandige beslissing.
  Ik heb gegokt, om op droge goede omstandigehden uit te rijden.
  Ondaks het iest latere tijdstip lijkt me dat beter dan alle net voor 1 sept bemeste percelen die vanaf het bemesten blank hebben gestaan.

 • no-profile-image

  Hans

  Het blijft moeilijk om het goed te doen. Er komt verlenging, had het eerder gemoeten. Iedere ondernemer maakt zelf keuzes, ook bij bemesten. Als je inschat dat het niet lukt, zaai je je groenbemester. Als je hoop (en minder haast) hebt, dan wacht je even

 • no-profile-image

  traag als

  herkauwer je herkauwt.....

 • no-profile-image

  HANS

  Herkauwer dit is niet dumpen van mest door x.y . Hij had het onder droge omstandigheden kunnen uitvoeren en dat snapt een ex ambtenaar als jij niet . Zelf heb ik gisteren nog een mooi groot perseel gras eraf gemaaid waar volgende week een mooi dun laagje mest op uitgereden kan worden. Heb nog een 100 kub mest zitten . Scheeld mij een paar weken opslag in het voorjaar zoals een winter als afgelopen jaar . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  pietflevo

  waarom de kleiboeren niet tot 1 okt nu is er geen mestauto meer te krijgen want nu willen we allemaal voor dat het weer natter word, mevr verburg staat ver naast de boerenpraktijk, loonwerker moet nu 24 uur werken met alle gevaren van dien, veehouders in de stress met toenemende gezondheidsklachten waarop men juist wil bezuinigen

 • no-profile-image

  herkauwer

  XY, dit riekt naar dumpen. Wat als ik er nou eens voor zorg dat met de letter Z (van "Zo gek zijn wij ambtenaren nou ook weer niet) er een . (punt dus) achter jouw bedrijf wordt gezet? Ben maar blij dat ik een vrije, onafhankelijke Herkauwer ben. Want anders............!

 • no-profile-image

  Zandboer

  Boertje, volgens mij moet je dat zelf niet willen. De opbrengst van de mest zal dan ten allen tijde teniet gedaan worden door een verklote structuur. Het is geen wedstrijdje tegen LNV, maar met jezelf en je grond.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, wat ik hier doe? Ik zwengelde samen met spotvogel de discussies aan in de fora 'chauffeur met teveel kippenmest in duitsland' en 'puber verdubbelt mesthandel'! Wat zoek jij hier eigenlijk minkukel? En wat weet jij nou helemaal van mestvraagstukken? Ik ken je alleen maar als en negatief ingesteld betwetertje. Je lijkt wel op de kleine Pietje Wisse!

 • no-profile-image

  de grenswachter

  mevr Verburg snapt het beter als sommige L T O bestuurders

 • no-profile-image

  boertje

  Het was beter geweest om dit eerder te melden. Jammer want als je te natte grond bemest dan is de kans op uitspoeling groter (en dat willen we toch niet LNV !!!) dan onder droge omstandigheden met groeizamer weer. En veel hebben onder te natte omstandigheden bemest. En dat heeft verder NIETS met mestdumpen te maken. Er is in de zomer gewoon geen mest gereden!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pssst Eerlijk Thuis, ik colporteer je een gratis advies aan huis. Doe jouw melkbeesten volgend jaar gewoon op 1 april in de wei en laat ze buiten tot 30 oktober. Dat wordt dan een weidegang van 7 maanden. Je wilt niet weten hoeveel mest je dat scheelt in de kelder. Afgezien dan van wat er bij de melkrobot uitgescheten wordt. Als je drie goede huiskavels als wisselweiden gebruikt dan moet dat kunnen. Want een beetje veehouder heeft anno 2010 toch geen slechte percelen meer? Of ben ik nou gek?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.