Home

Achtergrond 2 reacties

Mediterraan eten goed voor ongeboren kind

Zwangere vrouwen doen er goed aan een mediterraan dieet te volgen, met veel groente, fruit, vis en plantaardige olie.

Dat heeft een gunstige invloed op de groei van hun ongeboren kind. Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Erasmus MC in Rotterdam de resultaten vandaag heeft gepubliceerd. Onderzoeker Sarah Timmermans legde het voedingspatroon van vrouwen rond de bevruchting en in de eerste weken van de zwangerschap naast gegevens over de gezondheid van het ongeboren kind. Zij gebruikte daarvoor informatie uit 'Generation R', een grootschalig bevolkingsonderzoek in de regio Rotterdam.

Zij stelde vast dat het tegenovergestelde ook geldt. Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap veel vlees, aardappelen en vette saus eten, hebben juist meer kans een baby met een te laag geboortegewicht op de wereld te zetten.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die bij de geboorte te licht zijn, op latere leeftijd vaker hart- en vaatziekten krijgen. Timmermans stelt dan ook dat betere voorlichting over het belang van gezonde voeding tijdens de zwangerschap, de Nederlandse bevolking gezonder kan maken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Zwanger vrouwen doen er goed geen relaties aan te gaan met boeren belangen behartigers, als ze dit wel doen zou ik zeggen scheiden. Boeren belangenbehartigers vinden kinderen en daarmee zwangere vrouwen maar bijzaak. Prioriteit is zo snel mogelijk geld verdienen, in een zo kort mogelijke tijd zonder met iemand rekening te houden, laat staan met hun eigen kinderen of toekomstige kinderen.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Wederom speudo wetenschap?
  Een dergelijk onderzoek dien je over een grotere steekproef te verrichten. Regio R'dam huisvest velen die ahw genetisch ingesteld zijn op mediterraan voedesel.
  Voor de zuiverheid zou een dergelijk onderzoek over de diverse regio's van NL moeten plaatsvinden.
  Wanneer komt het volgende rapport waarin iemand weer het tegenovergestelde beweert?
  Ik heb voor de aardigheid onderzoeksrapporten over tientallen jaren bewaard en het is heus, zoals de actualiteit zich in de media beweegt, zo bewegen de resultaten van dit soort onderzoeken zich op deze golfbeweging mee. Ik neem aan dat deze mw ook nog even op dit rapport gaat promoveren?

Of registreer je om te kunnen reageren.