Home

Achtergrond 3 reacties

Markt landbouwmachines blijft moeizaam

Machinebouwers verkopen nog altijd aanzienlijk minder dan vóór de crisis. Echt herstel volgt op zijn snelst in het tweede kwartaal van het jaar 2011.

Dat blijkt uit een rondgang langs fabrikanten en dealers op de vakbeurs Agrotechniek Holland, waar ook vrijwel niemand een machine verkocht. Toch verwachten vrijwel alle exposanten daarna dan ook een sterke opleving. De stemming is ronduit goed maar melkveehouders bouwen nog even buffers op.

“De fundamenten zijn goed”, aldus Henry Tieben van de Nijmeegse John Deere-importeur Louis Nagel. “Men heeft bovendien weer vertrouwen. Alleen wordt het nog niet omgezet in daadwerkelijk gaan kopen. Er zijn verdomd veel boeren die zeggen: als die melkprijs nog een beetje aantrekt…”

De verbetering van de melkprijs tot nu toe ressorteert nog weinig effect, verzucht Bert Calis, die Fendt verkoopt voor de Mechan-Groep. “De koeboeren hebben duidelijk angst.” Calis denkt dat wanneer de prijs wat langer boven de 30 cent per kg blijft de aankopen komen. Calis ziet wel dat boeren weer wat minder de echt goedkope merken als het Tsjechische Zetor links laten liggen ten faveure van de duurdere topmerken. Volgens Calis is Fendt qua marktaandeel New Holland voorbijgestreefd.

Het is ook lastiger John Deere te verkopen, nu duidelijk is dat Louis Nagel het importeurschap verliest. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de Amerikaanse trekkers straks worden verkocht.

Van een grafstemming was op de stand gisteren geen sprake, maar het kost de verkopers moeite enthousiast te spreken over trekkers die ze binnenkort niet meer mogen verkopen. Bovendien worden de verkopers overspoeld door nieuwsgierige John Deere-rijders, die allemaal willen weten waarom Louis Nagel na niet minder dan 54 jaar het importeurschap verliest. “Een gevoelskwestie”, zegt Tieben. “Financieel is er geen instabiliteit, maar John Deere voelt zich duidelijk niet gelukkig met onze aandeelhouder, Frits Kroymans.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Jancees Bron kijk eens naar die zin van het niet links laten liggen van de goedkopere merken ten faveure van.
  Je moet geen moeilijke zinnen willen bouwen als je dat niet meester bent, volg dan eerst een cursus Nederlands en lees je artikel na alvorens te plaatsen

 • no-profile-image

  gert

  boeren proberen de kostprijs laag te houden,na de lage melkprijzen zijn ze voorzichtig

 • no-profile-image

  Sallandia

  John-Deere weg bij Louis Nagel (Kroymans)? Misschien dat er dan een minder arrogant bedrijf hiermee verder kan gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.