Home

Achtergrond 14 reacties

Maisteelt in Groene Hart onder druk

De Provincie Zuid-Holland wil een verbod op de teelt van mais in kwetsbare gebieden.

Dat staat in de zogeheten Agenda Landbouw van de provincie.

De Agenda Landbouw is opgesteld in navolging van de Provinciale Structuurvisie. Zowel LTO Noord als de Zuid-Hollandse Milieufederatie beklaagden zich bij de provincie over het feit dat de landbouw te summier in de structuurvisie werd benoemd. Daarop besloot de provincie te komen met de Agenda Landbouw. De provincie gebruikt twee argumenten tegen maisteelt in het Groene Hart. Ten eerste wordt gewezen naar het tegengaan van bodemdaling, ten tweede het behoud van een open landschap genoemd.

"Al een aantal jaar geldt de regel dat melkveehouders in het Groene Hart op niet meer dan 20 procent van hun areaal mais mogen telen", vertelt voorzitter Arie Verhorst van LTO Zuid-Holland. "Maar dit wordt door de meeste veehouders bij lange na niet gehaald. Gemiddeld wordt nog geen 5 procent van de grond voor de maisteelt ingezet."

In de praktijk is er volgens hem geen probleem. Dat de provincie toch maatregelen wil nemen, schrijft hij vooral toe aan angst. "Veehouders weten zelf heel goed waar ze wel of niet mais moeten telen." Wat betreft het argument dat mais een open landschap in de weg zou staan is hij duidelijk. Voor LTO is dit geen serieus aspect. "Het gaat slechts om een paar maanden van het jaar dat mais hoog staat."

Verhorst geeft aan dat er nog geen politiek besluit is genomen. "De provincie zit op het spoor om maisteelt in kwetsbare gebieden te verbieden. Er wordt nu een kaart gemaakt met daarop de gebieden waar wel of geen maisteelt mogelijk is. Onze insteek is dat in ieder geval gebieden waar voldoende klei op het veen ligt van een verbod uitgesloten worden." Hij verwacht dat de kaart eind deze maand klaar is, voordat de Statencommissie Groen, Water en Milieu zich over het document buigt op 29 september.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  dit gaat toch nergens meer over?

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Ik ben benieuwd naar de kaart. Ik neem aan dat de kwetsbare gebieden samen zullen vallen met de diepe veenweiden. Dan moet men de volgende deal maken: bedrijven, die 0% mais telen in de kwetsbare gebieden hun diepeveenweiden vergoeding teruggeven en verder de keus aan de ondernemer laten of deze financiele prikkel voldoende is de maisteelt achterwege te laten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het lijkt me beter dat de provincie Zuid-Holland het hele groene hart opkoopt zodat de ambtenaren zelf kunnen gaan boeren volgens hun eigen superieure principes.

 • no-profile-image

  boerendochter

  Belachelijke regel, één ding scheelt, het is in de meeste delen van het Groene Hart toch al praktisch onmogelijk en financieel haalbaar om maïs te telen!

 • no-profile-image

  Boer

  Een geweldig vak, boer zijn in het groene hart. Onderdeel van Nederland waar we keigoed zijn in het bedenken van extra onnodige regels. De rest van Europa komt niet meer bij van deze erg vroege 1 april grap.

 • no-profile-image

  freek

  volbouwen die hap en snel 6 meter zand er op en dan nog 1 meter daling in 5 jaar

 • no-profile-image

  lot

  gebod op gebod; regel op regel

 • no-profile-image

  Michel

  Leuk! Boer zijn in Nederland (zuid holland)

 • no-profile-image

  gert

  De minister gaat op de stoel van de boer zitten,wie is er nog zelfstandig boer ?

 • no-profile-image

  Erwin van den Berg

  Het Groene Hart willen we open houden met melkveebedrijven en koeien in de wei. Mais is veevoer, daarmee onderdeel van de bedrijfsvoering en dus een legitiem te telen gewas. Maisteelt uitsluiten houdt in extra aanvoer van voer van buiten het gebied. Hoe duurzaam willen we nu eigenlijk zijn?

 • no-profile-image

  willem

  wel erg vroeg voor een 1 april grap. waar om kopen ze zelf geen grond kunnen ze doen wat ze willen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ambtenaren dictatuur ten top

 • no-profile-image

  Kappen

  Bos zal dan ook wel niet meer mogen.

 • no-profile-image

  dirk

  Dit noemt men toch Staatsgeleide bedrijven?? Of heet dit het begin van het Communisme.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.