Home

Achtergrond 291 x bekeken 1 reactie

Maat overschreeuwt zich

LTO wil, onder voorwaarden, bij nieuwbouw duurzame energieproductie verplichten.

Voorzitter LTO Nederland Albert Jan Maat pleitte vorige week in dagblad Trouw voor verplicht investeren in de productie van hernieuwbare energie bij nieuwbouw. De bedoeling erachter is goed, namelijk oproepen tot betere randvoorwaarden. Maar LTO overschreeuwt zich door het verplicht te stellen.

Maat trekt de vergelijking met Duitsland; het walhalla als het gaat om de productie van hernieuwbare energie. Boeren die hernieuwbare energie produceren, krijgen een vaste vergoeding die voor 20 jaar (!) vaststaat. Iemand die met een mestvergistingsinstallatie met co-producten groene stroom produceert, beurt 20 cent per kWh. In Nederland is dat met 16 cent veel minder. Om over die vaste periode van 20 jaar nog maar te zwijgen.

De clou in Duitsland is dat energiebedrijven wettelijk verplicht zijn groene stroom af te nemen en die vaste prijs over 20 jaar te betalen. De rekening ligt bij de eindgebruiker: die betaalt nu twee à drie cent per kWh meer. Door deze aanpak ligt het aandeel hernieuwbare energie in Duitsland al ruim boven de tien procent. Bij stroom is dat al 16 procent.

Maat vindt dat Nederland dit systeem moet kopiëren. Een prima signaal. Nederlandse boeren die groene stroom aan het net willen leveren, hebben regelmatig te maken met een onwillige houding van energiebedrijven. En financieel is die 16 cent per kWh ook geen vetpot. Nu kunnen criticasters zeggen dat de markt maar moet bepalen wat hernieuwbare energie opbrengt. Maar de drijvende kracht achter duurzame energie is de EU-doelstelling dat in 2020 het aandeel hernieuwbare energie 20 procent moet zijn. Om dat te halen is meer nodig dan alleen marktwerking.

Dus hulde voor Maats pleidooi. Maar om te verplichten dat iedereen bij nieuwbouw hernieuwbare energie moet produceren, is een brug te ver. Als het aantrekkelijk is groene stroom te produceren, komt het vanzelf op gang. Die marktwerking moet wel blijven bestaan.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  iwema

  l.t.o/maat roept wat u mag ook vergelijken
  a/huur prijs land nl /d
  b/ tonnage vracht auto nl/d
  c / uurloon mensen nl/d
  d/wetgeving +geld stroom overheid nl/d

  wat mij alleen op viel was de de tekst kalveren laten in slapen is dit echt gebeurd zo ja dan krijgen/hebben we in de veehouderij een groot probleem
  //niet voor plubblicatie\\

Of registreer je om te kunnen reageren.