Home

Achtergrond 211 x bekeken

MKZ-onderzoekers niet tevreden met reactie Verburg

De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek is niet tevreden met de jongste brief van minister Verburg over de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in 2001.

Aan de vaste Kamercommissie voor LNV schrijft de stichting dat de minister op een aantal punten onjuiste informatie verstrekt en bovendien vragen onbeantwoord laat. Minister Verburg verstrekte de Kamercommissie maandagavond deels nieuwe informatie.

Volgens de stichting geeft de minister impliciet toe dat het besluit tot ruiming van het besmette Kootwijkerbroekse bedrijf niet terecht was. Bovendien suggereert de onderzoekscommissie dat het ID Lelystad (nu opgegaan in het Centraal Veterinair Instituut) belang had bij een positieve uitslag, om een eerdere onjuiste uitslag te rechtvaardigen.

De minister stelt dat de beslissing om het bedrijf in 2001 te ruimen was gebaseerd op de uitslag van virusisolatie op lammercellen op 27 maart 2001. Daaraan waren al twee tests voorafgegaan die op een besmetting duidden. Nadat het virus was geïsoleerd, is met een andere test gekeken om welk type MKZ het ging. Twee dagen later werd op basis van een tweede monster van hetzelfde dier opnieuw virus aangetroffen.

Uit de brief van de minister blijkt ook dat in de stukken die aan de stichting zijn gegeven aantekeningen zijn gemaakt die onjuiste informatie verstrekken. De minister zal de juiste informatie alsnog aan de Kamer geven.

Binnenkort is er een hoorzitting waarin de partijen hun standpunten kunnen toelichten. Verburg wijst daarom een verzoek tot overleg van de stichting af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.