Home

Achtergrond 501 x bekeken 7 reacties

Longarts heeft grote zorg over veehouders

Longarts Jos Rooijackers maakt zich grote zorgen over de overstap van pluimveebedrijven naar etagestallen.

"Voor de kippen is het heel goed voor het welzijn, omdat ze lekker kunnen fladderen. Maar aan het welzijn en de gezondheid van de pluimveehouder is totaal niet gedacht. Voor hen is het heel slecht omdat dit systeem extreem veel stof veroorzaakt." De arts van het NKAL (Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen) uit zijn zorg op een bijeenkomst over de aanpak van stof in de varkenshouderij. Hij bevestigt dat de stofproblemen in de pluimveehouderij groter zijn dan in de varkensstallen. "Maar ook in de varkenshouderij wordt het probleem onderschat."

Rooijackers vindt het uiterst opmerkelijk dat er vanuit de veehouders zelf zo weinig meldingen zijn van klachten. "Burgers die op grote afstand wonen van stallen klagen over het effect van stof voor hun gezondheid. Tegelijkertijd hebben de veehouders zelf in de stal te maken met een 100 keer hogere blootstelling aan fijnstof, een 100 keer hogere blootstelling aan endotoxinen en een 1.000 keer hogere blootstelling aan ammoniak ten opzichte van de omgeving", aldus de arts. "Een varkenshouder wordt dus veel meer blootgesteld aan de schadelijke stoffen dan Marianne Thieme, om het zo maar te zeggen. Maar varkenshouders hoor je niet klagen."

Hij vindt het opvallend dat veehouders weinig klachten hebben. "Dat zag je ook met Q-koorts, de geitenhouders zelf hebben weinig klachten, terwijl uit onderzoek wel blijkt dat ze veel besmettingen hebben doorgemaakt." Van de werknemers in de varkenshouderij heeft een kwart last van hoesten, slijm en kortademigheid. "Ik zie alleen de zwaardere gevallen. Jaarlijks komen ongeveer tien varkenshouders naar mij in opdracht van verzekeringsmaatschappijen. Dit komt dan omdat ze het werk niet meer kunnen doen en dan moet onderzocht worden of de varkens inderdaad hier de de oorzaak van zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek

  Is de fijnstof die in de steden hangt dan toch veel slechter dan de lucht bij boerderijen!

 • no-profile-image

  Uni versi teit

  En wat te denken van de in een ziekenhuis opgenomen varkens en kippen en geiten hoeders/bioindustrielen. Hoevaak komen die , na een operatie in de problemen door resistente beestjes en bacterien (MRSA. ESBL etc)? Of zijn daar geen getallen beschikbaar?

 • no-profile-image

  veehouder die 3jaar geleden Q koorts heeft gehad

  wat goeed is voor het milieu van een landbouwhuisdier en het welzijn ;kan soms een verslechtering van het milieu voor de verzorgers/houders/hoeders hiervan betekenen.er bestaan ziekten onderdieren die voor hen nietschadelijk zijn;maarde mensen die er intensief mee ogaan wel.
  doordat kleine zelfstandige voorheen niet in grote getallen arbeids ongeschiktheids verzekeringen hebben afgesloten;hoefden deze bij ziekte ook niet naar een verzekeringsarts en de werknemer werd verplicht een a.o.v. voor afgesloten.

 • no-profile-image

  gerhard pietersen

  Het schijnt ook dat in de omgeving van Schiphol een deel van de bevolking last heeft van de vliegtuigen... Het andere deel hoor je nooit klagen. Onderzoekers hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de economische afhankelijkheid (direct of indirect werken voor Schiphol) en de vraag of je klaagt of niet.

  Als een Schiphol arbeider midden in de nacht wakker wordt getetterd door een vliegtuig, denk hij "ha, de schoorsteen rookt!". Ik denk dat vergelijkbaars afspeelt als de kippenhouder niet meer uit zijn hoestbui komt.

 • no-profile-image

  Fijn

  51 weken in de varkensstal.
  Ik ben een week op vakantie geweest en na de eerst dag heb ik geen last van hoest,krug en slijmbuien meer gehad.
  Na een week begon het weer, dit zegt toch wel genoeg.

 • no-profile-image

  leo

  nou jos maak je geen zorgen zo vaak zijn die boeren niet in de stal bij de kippen , die zoeken het zelf maar uit.

 • no-profile-image

  gezonde boer

  Tis vooral een mentaliteitsverhaal denk ik, de gemiddelde boer gaat niet zo snel naar de dokter als de gemiddelde burger op 2 hoog... Naast het feit dat de boer blootgesteld wordt aan stof, veeziekten en gassen is het vooral ook een heel gezond beroep, buiten in de frisse lucht en lekker gezond eten uit eigen tuin en stal. Op deze manier wordt er weerstand opgebouwd tegen diverse kwalen en ziektes. Al met al houden de goeie en kwade dingen elkaar in evenwicht.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.