Home

Achtergrond 191 x bekeken

Lidstaten houden bezwaren tegen EU-voedselbank

Enkele EU-lidstaten, waaronder Nederland, houden bezwaren tegen het voorstel van de Europese Commissie om voedsel te verstrekken aan de minder bedeelden in Europa.

Ze vinden het geen landbouwbeleid maar sociaal beleid, en dat is naar hun mening een zaak van de lidstaten zelf.

Dat bleek gisteren bij de vergadering van EU-landbouwministers. De Commissie lichtte daar het jongste voorstel toe, een aanpassing van een eerder voorstel uit 2008 dat destijds geen meerderheid kreeg in de Raad.

In het nieuwe voorstel is bepaald dat voedsel niet alleen uit interventievoorraden hoeft te worden gehaald, maar ook op de markt kan worden aangekocht, bijvoorbeeld als voorraden niet toereikend zijn. Dit maakt het tegelijk mogelijk dat ook producten die niet in interventie zitten, zoals groente en fruit en bak- en braadolie, in het voedselprogramma kunnen worden opgenomen.

Daarnaast heeft de Commissie de bijdrage van de Europese begroting gemaximeerd op 500 miljoen euro per jaar. De EU draagt alleen bij als de lidstaten er zelf geld naast leggen (cofinanciering); de cofinancieringspercentages zijn wel verlaagd, van 50 naar 25 procent (en van 25 naar 10 procent voor de armere lidstaten). Landen dienen hiervoor driejarenplannen in te dienen.

De regeling is vrijwillig, lidstaten hoeven er geen gebruik van te maken. Momenteel doen 19 lidstaten mee aan de regeling. Nederland behoort tot de acht niet-deelnemers.

De landbouwministers zullen op de komende raden in oktober en november verder discussiëren over het voorstel.

De voedselhulp voor minder bedeelden in de EU werd in 1987 ingevoerd, en was toen vooral een middel om van de enorme voedselvoorraden af te raken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.