Home

Achtergrond

Les over landbouwverkeer

Circa 40 kinderen uit groep 7 en 8 van de basischolen uit Rhenoy kregen vandaag verkeersles met landbouwvoertuigen.

Rhenoy ligt vlakbij de Gelderse plaatse Geldermalsen, en geldt volgens een woordvoerder van basisschool de Bloeiende Betuwe als een echt plattelandsdorp. Wanneer kinderen naar school gaan komen ze vaak landbouwvoertuigen tegen. Studenten van de Middelbare Agrarische School in Doetinchem leerden de pupillen over mogelijke gevaren op de weg. Foto William Hoogteyling

Zeven agariërs en energieconcern Nuon bouwen in de Wieringermeer twee windmolens. De molens vormen samen het Oom Kees- park. Ze zijn tachtig meter hoog en wegen ieder 250 ton. De molens hebben elk een vermogen van drie megawatt wat voldoende is om 4400 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. De molens worden naar verwachting voor december in gebruik genomen. De fundering werd in juni gelegd. Foto Alex de Haan

Twee melkgeiten zorgen voor een feestje bij geitenhouders Ad en Marlies Bink in het Brabantse Raamsdonk. De dieren hebben allebei meer dan 1.000 kilo vet en eiwit geproduceerd. Een uitzonderlijke prestatie voor een geit. "De ene geit heeft 1.350 kilo vet en eiwit geproduceerd en de andere 1.400 kilo", zegt Ad Bink met gepaste trots. De dieren zijn 6 en 7 jaar oud. "De ene heeft drie keer afgelammerd, de ander maar een keer", zegt de geitenhouder. De geiten werden gehuldigd door Kamerlid Janneke Snijder van de VVD. "We hebben haar speciaal uitgenodigd omdat ze ons zo heeft gesteund in de Q-koortsperiode", zegt Mark Paauw van de LTO-vakgroep. Snijder heeft bewondering voor de sector. "Het is een heel jonge sector, maar wat er op jullie af komt is niet mis." Foto Marcel Bekken

Veehouders in Nederland tonen voorzichtige belangstelling voor het houden van insecten als alternatieve vorm van 'vleesvee’. Dat stelt insectendeskundige Dennis Oonincx van Wageningen UR. "Ik heb enkele mailtjes van varkensboeren en melkveehouders in de mailbox", zegt hij. "Maar ik kan nog niet zeggen of ze te vroeg zijn, of juist mooi op tijd. Vanuit de diervoedingssector neemt de interesse voor insecten als alternatieve eiwitbron toe, maar voor serieuze hoeveelheden sprinkanen is nu nog geen afzet." Foto VidiPhoto

Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom van het SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd in Oost-Groningen zaait wintergerst. "De grond was nog niet helemaal geschikt maar ik wilde de gerst vóór de regen zaaien. Het land was na de tarweoogst geploegd en één keer geëgd. "Ik heb de gerst gezaaid zonder extra bewerking en na het zaaien ingeëgd. Door de open kooiwielen viel de insporing mee. De ondergrond is nog steeds droog waardoor het water snel weg zakt." Foto Koos van der Spek

Teler Jaap Guijt uit Katwijk snijdt bij het rooien de koppen van waspeen. De oogst van een perceel in het gelderse Wijchen is begonnen. De teler van het Waspeencentrum Katwijk hoopte in Wijchen op teeltvervroeging, maar de oogstdatum wijkt niet af van de teelt in Katwijk. De waspeentelers uit Katwijk telen op ongeveer 90 hectare waspeen voor groentesnijderij Vezet die het product levert aan supermarktconcern Albert Heijn. Dat de Consumentenbond kritisch is over kwaliteit van snijgroente verbaast Guijt. Peen is een prima houdbaar product dat makkelijk tot de houdbaarheidsdatum goed blijft, stelt hij. "Dat is wat anders dan een korp sla." Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.