Home

Achtergrond 411 x bekeken

Legaatwaarde boerderij vormt niet de WOZ-waarde

Een voormalige huishoudster kan volgens testament en taxatie een boerderij overnemen voor een bedrag van € 375.000. Deze waarde geldt echter niet voor de WOZ.

Het gerechtshof Arnhem stelt uiteindelijk de waarde van de boerderij in goede justitie vast op een bedrag van € 440.000.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

Belanghebbende, een stichting, heeft krachtens testament als enig erfgename een woonboerderij verkregen. In het testament was opgenomen dat erflaatster de boerderij legateert aan haar voormalige huishoudster tegen inbreng van de waarde. Ter uitvoering van het legaat is de boerderij getaxeerd door een taxateur op een onderhandse verkoopwaarde van € 375.000. De huishoudster heeft het legaat aanvaard en de boerderij verworven voor € 375.000. De gemeente heeft de WOZ-waarde van de boerderij vastgesteld op – na bezwaar – € 540.000. De rechtbank heeft die vastgestelde waarde verminderd tot € 375.000, zijnde de inbrengwaarde. Het hof is het daar niet mee eens. Volgens het hof geldt de algemene regel dat de voor een woning betaalde prijs de waarde vertegenwoordigt hier niet. Door uitvoering te geven aan het legaat kan namelijk niet worden gezegd dat de boerderij op de meest geschikte wijze na de beste voorbereiding te koop is aangeboden en dat de overeengekomen prijs is betaald door de meest biedende gegadigde, nu de kring van gegadigden is beperkt tot één koper. Ook blijkt niet dat belanghebbende voorbereidingen heeft getroffen de opbrengst van de boerderij te maximaliseren. Vervolgens oordeelt het hof dat beide partijen niet erin zijn geslaagd de door hen verdedigde waarde aannemelijk te maken. Daarom stelt het hof de gezochte waarde in goede justitie vast op € 440.000. Het hoger beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Arnhem 24 augustus 2010, nummer 09/00362, LJN BN7060

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.