Home

Achtergrond 5 reacties

Landbouwgeld naar kernfusie

Bijna alle EU-lidstaten verzetten zich tegen plannen van de Europese Commissie om zo’n 400 miljoen euro aan niet-gebruikt landbouwgeld in 2010 in te zetten voor kernfusieproject Iter.

Dat bleek deze week op een bijeenkomst van het comité voor begrotingszaken, waarin lidstaten zitting hebben. De bezwaren richten zich niet alleen tegen de hoogte van het bedrag, maar ook tegen het feit dat al in dit stadium geld van het landbouwbudget zou worden afgeroomd; het begrotingsjaar loopt immers tot november.

Commissie-ambtenaren voeren daartegen aan dat het, vooral gezien de hoge graanprijs van dit moment, onwaarschijnlijk is dat er in de komende maanden veel geld nodig is om de landbouwsector te ondersteunen.

Iter is een experimentele kernreactor in Zuid-Frankrijk, waar wordt getracht fusie-effecten die zich voordoen in de zon en sterren na te bootsen. In het project werkt de EU samen met VS, China,Japan, India, Rusland en Zuid-Korea.

Aanvankelijk zou de EU circa 2,7 miljard euro bijdragen aan het project, maar dat wordt vermoedelijk veel meer. Voor 2012-2013 zou de EU nog 1,4 miljard euro nodig hebben; 0,4 miljard euro zou dan kunnen worden geput uit het EU-landbouwbudget.

Normaal gesproken vloeit geld dat overblijft op de begroting terug naar de lidstaten. De discussie rond Iter doet denken aan een vergelijkbaar debat rond het satellietproject Galileo. Eind 2007 werd 1,6 miljard euro aan ongebruikt landbouwgeld overgeheveld naar dit project.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Leafer bokkenlul as stralingszieke, Jan! Je moet niet mij hebben, maar het konkelende onderkruipsel dat de toekomst voor jonge generaties verwoest. For a fistfull of euro's!

 • no-profile-image

  gert

  Zo is Pakistan aan een atoombom gekomen,hebben de kennis in Nederland gejat,lang leve de vooruitgang

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oersstomme reactie Gert. Als je niet weet waarover je praat, houd dan gvd de moel! Ik blokkeerde al 30 jaar geleden de, plutonium PRODUCERENDE en zogenaamd vreedzame, kernreactoren. Omdat die de wapenwedloop in stand hielden. Oerdummie die je bent: kernfusie zorgt juist voor een energieopwekking zonder kwalijke bijsmaak. En daarom willen de aggresief-inhalige Haviken van VVD en CDA in deze tijden van crisis, bezuiniging en intellectuele afstomping toch miljarden gemeenschapseuro's gaan vergooien ten behoeve van de bewapeningsindustrie. Want dat is de enige ware reden van de huidige kernenergieindustrie. Als nevenproduct krijgen steeds méér mensen (vooral jongeren) leukemie! Dank je wel, Drentse Gert, voor jouw meedenken!

 • no-profile-image

  gewoon de dingen zeggen zoals deze zijn

  De eu moet trots zijn op de tak van sport die nog geld oplevert.Dus moeten zij en gaan zij beslist heel discreet om met de binnebgehaalde landbouwcenten.zij moeten be boeren geloofwaardig blijven.soms gaat er wel iets mis 500 miljoen naar gallileo;maar dan kan een boer ook kaarsrecht over het land rijden niet waar.je kunt nietalles voor niets hebben.Toch mag zulke artikelen de aandacht hebben.er is de afgelopen 30 jaren altijd via artikelen bekend gemaakt dat de eulandbouw(het glb)veel geld heeft gekost. maar de laatste jaren is het een van de beste zo niet allerbeste koeien van de uestal.

 • no-profile-image

  Jan

  Zo Herkauwer uitgeraarst! Bokkelul! ;-)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.