Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

'Landbouwbeleid moet klein bedrijf niet verdedigen'

Het Europese landbouwbeleid van na 2013 moet meer gericht zijn op grote boerenbedrijven dan op kleine familiebedrijven.

"De EU moet niet proberen om achterhaalde structuren in de landbouw, zoals kleine familieboerderijen, te verdedigen", zegt Peter Dawson, beleidsdirecteur van de Britse zuivelkoepel Dairy UK. Volgens Dawson is het ondersteunen van kleine bedrijven in tegenspraak met de richting waarin de – Britse – landbouw zich aan het ontwikkelen is. "We richten ons steeds meer op commerciële landbouw en in dat kader moet de Europese Unie juist een meer efficiënte landbouw bevorderen."

De Dairy UK-directeur vindt daarbij dat de geluiden die de Commissie tot nu toe laat horen, onder meer op een grote conferentie over het toekomstige landbouwbeleid eerder deze zomer, de verkeerde kant op gaan. "De algemene mening was dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zich moet richten op kleine, gemengde bedrijven", ondervond Dawson. "Dat model staat haaks op wat we hier in Groot-Brittannië aan ontwikkeling zien."

Dairy UK heeft haar visie op het toekomstige landbouwbeleid verwoord in een brochure die ook dient als 'input' voor de deskundigengroep over het Europese zuivelbeleid. Volgens de organisatie heeft de Britse melkveehouderij een betere uitgangspositie dan die in veel andere Europese landen. "Wij gaan naar een sterke schaalvergroting, de rest van Europa lijkt juist de andere kant op te gaan", signaleert Dawson.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rode Tomaat

    De Engelsen zijn dus voor de harde kapitalistische methodes.het platteland komt dus in handen van de kapitaals verschaffers . Leuk die banken...

  • no-profile-image

    Han

    Vanuit Landbouw oogpunt kan dhr. Dawson best gelijk hebben, dat wil ik niet bestrijden Maar in het drukbevolkte Europa moeten we steeds meer rekening houden met onze mede burgers. Al zij kleinschalige (familiebedrijven) landbouw wensen te zien in de buitengebieden, gaat dat uit democratisch overweging door. Als boer moeten echter zorgen, dat de burger zijn wens in dezen betaalt en niet de boer hiervoor opdraait. Het maakt toch niet uit of je als voedselproducent met 150 koeien of met 1500 koeien een goede (vergelijkbare) boterham verdient? Als de burger 150 als max. ziet wordt dat de democratisch vastgelegde grens!

Of registreer je om te kunnen reageren.