Home

Achtergrond 1 reactie

Landbouw levert eenvijfde van duurzame energie

De landbouw draagt ongeveer eenvijfde bij aan alle duurzame energie in Nederland.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Na de energiebedrijven is de landbouw daarmee de sector die het meest bijdraagt aan de productie van duurzame energie. Een groot deel daarvan komt voor rekening van windmolens, die worden beheerd door boeren. De rest komt ondermeer uit bio-energie of de terugwinning van warmte door bij voorbeeld de koeling van melk.

De uitstoot van broeikasgas is volgens het CBS in 2009 voor het vijfde achtereenvolgende jaar afgenomen. Eind vorig jaar lag de uitstoot bijna 3 procent onder die van 2008 en 6 procent onder die van 1990. Volgens het CBS is de economische crisis de voornaamste oorzaak van de daling. Er werd vooral minder koolstofdioxide uitgestoten door minder gebruik van fossiele brandstoffen. Bij de andere broeikasgassen bleef de uitstoot nagenoeg gelijk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  andre van den berg

  Ik gun de toch al zo door inkomensdaling geteisterde boeren van harte hun extra inkomsten maar er zijn veel argumenten die helaas (o.a. door de Urkenaren) niet gebruikt worden om deze horizonvervuilende onzin te weren.

  Mark Rutte zei het al tijdens het Carrédebat: ''Stoppen met die ondingen, ze draaien niet op wind maar op subsidie!''.

  Een paar feiten:
  Onder windkracht 4 produceren ze niets
  Boven 8 worden ze stilgezet (beschadigingsgevaar)
  Met andere woorden: 70% van de tijd worden NUL huishoudens bediend!

  Zie ook:

  http://www.groenerekenkamer.nl/node/1028

  http://www.wind-energie-halkema.org/

  Ik hoop dat het bovenstaande eens uitgebreid door ter zake kundige journalisten behandeld zal worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.