Home

Achtergrond 7 reacties

Landarbeiders Brazilië uit slavernij bevrijd

De Braziliaanse autoriteiten hebben 95 landarbeiders bevrijd die in omstandigheden moesten werken die aan slavernij deden denken. Dat heeft het Braziliaanse staatspersbureau Agencia Brasil zondag gemeld.

Op suikerrietplantages in de deelstaat Rio de Janeiro troffen de autoriteiten 44 werknemers aan die geen drinkwater tot hun beschikking hadden, slecht waren gehuisvest en niet als werknemer geregistreerd stonden.

Op een ander landbouwbedrijf in de deelstaat Minas Gerais zijn 51 arbeiders bevrijd die in vergelijke omstandigheden moesten wonen en werken. Onder hen waren zeven jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 die nachtdiensten moesten draaien zonder dat ze de gelegenheid kregen om te pauzeren om te eten en te drinken. De bedrijven die het personeel onder de erbarmelijke omstandigheden lieten werken, moeten de gedupeerden schadevergoedingen betalen.

Volgens de Braziliaanse Beweging voor Landloze Arbeiders (MST) zijn sinds 2008 ruim vijfduizend mensen gered uit omstandigheden die aan de tijden van de slavernij deden denken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Ik zal nooit vergeten dat Hans, Brasil ( in februari) op zijn achterste benen stond, omdat India en Pakistan zonder suiker zaten (op de bon). En Hans, Brasil vond het toen nodig om de Europese suikerbietentelers uit te maken voor hypocriet en onbetrouwbaar. De EU had toevallig een goede suikeroogst en kon die 1,5 miljard mensen daar helpen met onze suikervoorraad. Maar volgens de brave mensen in Brasil, kon dat echt niet. Brasil zou die suiker wel leveren op een later tijdstip. Brasil wil alleenheerser zijn op de suikermarkt. En Hans, Brasil. ik heb het over suiker en heb niets met asperges te maken. Trouwens ik weet al heel lang hoe veel landeigenaren in Brasil met "personeel" om gaan.
  Hans, Brasil had nooit zo te keer moeten gaan over een toestand die eenmalig en kortstondig was. Maar ik zal hem er aan blijven herinneren zolang hij over die situatie niet zijn excuses maakt.

 • no-profile-image

  Hans

  Nou Jan, dat excuses kun je op je buik schrijven. http://tinyurl.com/2e8cjl2 Op deze link kun je zien hoe de EU haar markt beschermd tegen import van suiker vanuit Brasil. Nu is de suiker op de EU markt bijna altijd duurder dan de wereld markt, en slechts enkele, heel arme, landen hebben het privilege dat ze een handje vol suiker de EU mogen binnen brengen. Mijn mening is, dat als je anderen niet op jou markt wilt binnen laten, jij ook niet op de ander zijn markt moet willen opereren, of je sluit je markt af of je markt is open. Daarom vind ik het ook hypocriet dat als eens in de zoveel jaar de wereldmarkt een keer duurder is dan de EU markt, dat dan die dik gesubsidieerde EU boeren menen, dat ze dan maar meteen weer moeten kunnen profiteren van de betere wereldmarkt prijzen. Daarnaast vind ik ook dat de EU een voorbeeld moet nemen aan Brasil's alcohol programma. 90% van alle personen auto's rijd op alcohol gemaakt uit rietsuiker, goedkoop, groen, duurzaam en goed voor de boeren. Wat betreft omgang met personeel, Probeer ik de mensen zo te behandelen zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden. Uitbuiten van mensen, of het nou Polen, Bulgaren, Roemenen, Turken of Brazilianen zijn, is smeerlapperij, en daarom heb ik het asperge voorbeeld aangehaald. Maar Jan, als je suiker wilt produceren, wat doe je dan in vredesnaam in Holland?

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Jan, het kan dat je het niet altijd eens bent met Hans. Maar Hans vind ik steeds zeer genuanceerd in zijn meningen, ook al passen die ons niet altijd. Dat gaat ook op over alles rondom de suikermarktpolitiek.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Hans, Brazil ?? Ben jij ook Global Gap gecertificeerd ? En maar schoppen tegen Europese suikerboeren.

 • no-profile-image

  Hans

  http://www.youtube.com/watch?v=ZQO1HEzgtwg
  Kijk hier maar is eerst naar Jan. Ik neem aan dat 1 asperge boer uit Someren, de uitzondering is, die bevestigd, dat er niks mis is met de asperge-sector. In de Braziliaanse suiker-sector zitten ook smeerlappen zat. Vanaf 2017 is het afbranden van het suikerriet-stro verboden, wat ook meteen het einde is van de handmatige suikerriet oogst

 • no-profile-image

  geen boer

  waarom moet Hans zich hier verdedigen? omdat ie toevallig naar Brazilië geëmigreerd is en daar met niks iets opgebouwd heeft? Holland op z'n smalst!

 • no-profile-image

  Teun

  Hans heeft vaak een sterk punt. Echter voedsel heeft een andere dynamiek dan zeg maar de fabricage van auto`s . De fabricage van de laatste gebeurd op die plaats waar het meeste rendement valt te halen. Voor voedsel productie gelden andere normen. Voedsel zekerheid speelt een enorme rol. Geen honger in Europa......Wat wel stoort is dat men Europa wel wil exporteren maar import stelselmatig weet te torpederen. Dat is net zo vreemd als de verkapte subsidies van Amerika aan haar boeren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.