Home

Achtergrond 12 reacties

LTO: verdere afname van weidegang is ongewenst

Verdere afname van de weidegang van melkvee is niet gewenst.

Dat zegt LTO Nederland in reactie op een rapport van Wakker Dier over de melkveesector. Het aantal koeien dat niet meer in de wei komt is verdubbeld van 10 procent in 2001 naar 21 procent in 2008. "Dat koeien niet meer buiten lopen is vanuit een opvatting over management begrijpelijk", zegt LTO. "Echter is de vermoedelijke welzijn- , milieu- en imagoschade ook een overweging die de melkveehouder moet betrekken in zijn keuzes." De kritiek op schaalvergroting en fokkerij is ongenuanceerd, meent LTO. Daarbij staat welzijn van koeien vaak voorop.

FrieslandCampina geeft melkveehouders een bonus op weidegang. Volgens critici is die onvoldoende om weidegang te stimuleren. FrieslandCampina vindt dat een wens voor een hogere bonus voor weidegang thuishoort in de ledenvergadering. Volgens een woordvoerster van de coöperatie zijn er geen initiatieven onder leden-veehouders bekend die dat in een ledenvergadering willen aankaarten. Bij introductie van de weidepremie in 2007, zette Wakker Dier een actie richting melkveesector in de ijskast.

Lees ook: Wakker Dier richt pijlen op melkveehouderij

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoezo iedereen blij en gelukkig? Dan lopen de koeien buiten maar is het nog steeds verschrikkelijk dat kalveren bij de moeder worden weggehaald, dat er geen boom in het land staat waar koeien onder kunnen schuilen, wordt er gefokt op onnatuurlijke productie, heb je als mens niet het recht om dieren te gebruiken enz. enz. enz. Kortom: het zal altijd gezeur blijven. Er is maar één manier om van het gezeur af te komen en dat is HONGER!

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa

  direct afschieten dat volk hier zijn wel guns voorhanden

 • no-profile-image

  gekke henkie

  mijn koeien staan tot hun uier in de modder maar ik laat ze toch buiten wat dat is veel beter zegt wakker dier.....geloven ze het zelf???????

 • no-profile-image

  gert

  veel weilanden zijn nu modderpoelen,kunnen beter varkens in de wei doen

 • no-profile-image

  varkensboer

  Schaalvergroting en koeien op stal houd je niet tegen. Lto loopt meteen al weer achter wakker dier aan, door te zeggen dat ze nu ook niet meer dieren op stal willen. Zie de varkenshouderij, schaalvergroting houd je niet tegen met al zijn voordelen. En laten we die voordelen nou eens benadrukken ipv meteen de radicale groepering (gedeeltelijk)gelijk te geven. Zie wat er dan van komt in de vakens/kippenhouderij. De landbouworganisaties weten maar niet hoe ze PR moeten bedrijven. Ga eens bij shell te rade, en laat de markt zijn werk doen. Als er markt is voor weidemelk ok, maar de koeien gaan echt niet de wei in bij de grotere bedrijven.

 • no-profile-image

  Han

  We hebben het al eerder over gehad, "Wat doet Wakker Dier beter in haar communicatie dan de boeren?" Even terug naar koeien in de weide, dit behoeft mijns inziens minder problemen te geven dan we denken, laten we eens gaan rekenen wat het kost om minder koeien te houden maar dan met plattelands gelden uit Brussel> Dit geld is in wezen toch van uit het Landbouw budget gestolen om via achter deurtjes de Grachtengordel te verblijden. Haal dit geld terug naar daar waar het hoort Het boeren erf. Laten we als boeren eens stoppen met dat eeuwige tegen sputteren en gelul over een groeiende wereldbevolking die moet eten. Allemmal waar maar niet de eerste zorg van de boer, hij moet zorgen dat hij dat levert wat de bevolking vraagt. Melk producten en koeien in de wei beide kan de boer leveren tegen een bedrag XXX. Einde probleem iedereen blij en gelukkig.

 • no-profile-image

  gert

  juli te heet,agustus en september te nat,varkens houden wel van modder ,koeien niet !

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Als weidegang dan zo belangrijk is waarom wordt dit dan niet betaald via de melk.
  Een veehouder met veel koeien opstal, beurt aanmerkelijk meer, door kwantum toeslag dan een veehouder met een kleiner koppel in de weide. Waarom doet men hier niet iets aan??

 • no-profile-image

  saldo

  De bedrijven met maximale weidegang halen nog steeds de hoogste saldos

 • no-profile-image

  snap jij het nu nog

  pas lag ik nog over schuilschuren in de weiden zodat dieren kunnen schuilen bij regen ?????? Ik zou zeggen lekker binnen staan ze mooi droog, ik hou er ook niet van om in de regen te staan.

 • no-profile-image

  c

  Als de boeren die de koeien buiten laten nou wat meer mest mogen rijden, dan is dat probleem zo opgelost, maar je kunt toch niet de koeien buiten doen, minder op je grond rijden en dan ook nog niet opgevangen mest afvoeren.

 • no-profile-image

  veehouder die in de toekomst net als de varkenshou

  Beloften en sugesties en verhalen van lto die niet met middelen zijn ondersteunt;mogen door niemand als echte waarheid aanvaardt worden.
  Een moderne veehouder kan een koe in de wei niet meer betalen.het is economisch in nedrland waar hij voor de geliberaliseerde en geglobaliseerde wereldmarkt(excl.canada) moet produceren met oze hoge grondprijzen en dure meststoffenwet niet haalbaar.Bij het huidige economische klimaat voor de nederlandse veehouder zullen de komende jaren alleen maar meer koeien op stal blijven.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.