Home

Achtergrond 6 reacties

LTO: een op drie geitenhouders stopt

Een op de drie door de Q-koorts gedupeerde geiten- en schapenhouders stopt om financiële of emotionele redenen met zijn bedrijf .

Die schatting 'op gevoel' maakte voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij vandaag na afloop van een werkbezoek van demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) aan haar bedrijf in Oirschot.

"Ik hoop dat mijn schatting niet uitkomt. Voor Den Haag is dossier Q-koorts nu gesloten. Voor ondernemers begint het nu pas door te overleven'', aldus Van de Ven.

Minister Verburg was naar Noord-Brabant gekomen om met de voorzitter van de vakgroep de aanpak van de Q-koorts te bespreken. "Ik begrijp dat veel geitenhouders en hun gezinnen het nu bijzonder moeilijk hebben. Beetje bij beetje krabbelen ze op. Het was een harde aanpak, maar het is wel de enig juiste gebleken. We hebben dit jaar al minder Q-koortspatiënten vergeleken met voorgaande jaren.''

Jeannette van de Ven en haar man Jan moeten hun bedrijf weer vanaf nul opbouwen. "We hebben vijftien jaar gedaan over het opbouwen van onze fokkerij. Daar hebben we al onze tijd en veel geld in gestopt. Het duurt zeker tien jaar voor onze fokkerij weer op het oude niveau is. Financieel hopen we over vier of vijf jaar weer op het peil te zijn.''

Q-koorts is tot dusver aangetroffen op 93 bedrijven met melkgeiten of melkschapen. In totaal werden vanaf eind 2009 ruim 50.000 drachtige dieren geruimd. Sinds 2007 zijn duizenden mensen ziek geworden door Q-koorts.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  strijder

  Herkauwer, hier wordt toch al hard aan gewerkt. De Stichting VGG is hier allang mee bezig, weet William ook wel, maar voordat men resultaten kan verwachten, zijn we wel ongeveer 10 jaar verder. En dit is voor een aantal melkgeitenhouders te lang om het financieel vol te houden, men wil eerder erkening en dus ander beleid.

 • no-profile-image

  william

  he herkauwer normaal heb je vaak wel verstandige dingen te melden maar kalm aan hé. Inderdaad heb ik me natuurlijk allang bij de vgg aangesloten en zal ik ook zeker strijden om hier juridisch goed uit te komen dat is helder. Maar ondertussen is er het gevoel van onrecht en de onterechte imago schade waar ik niet over zal zwijgen. je hebt me niets nieuws verteld in je reactie, maar om nu als boer totaal af te dalen naar het niveau waarop de ministeries dit willen oplossen daar pas ik voor. vandaar mijn reactie snap je?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Stichting VGG, zet dan wel door tot het Europese Hof. De "recht"spraak in dit land is nl. gewoon een verlengstuk van de politiek. Niet onafhankelijk dus! Dit gaat inderdaad minimaal 8 jaar duren, maar hou vol!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wiiliam verdomme nog aan toe, ik zeg het nog één keer: Spotvogel heeft al 2x aan de hand van de Vogelgriep uit de doeken gedaan hoe LNV al vanaf januari 1997 bezig is om successievelijk de hele veehouderij om zeep te helpen. Wie niet horen en lezen wil zal knoerendhard failliet gaan. Jullie waren uitentena gewaarschuwd. Bundel dus je juridische krachten en stap naar de onafhankelijke rechter. Bij voorkeur naar een meervoudige Kamer. Doe iets!

 • no-profile-image

  william

  En wanneer stopt het agd er toch eens mee om de geiten continu als enige bron van Q-koorts te zien? Het verband is er namelijk nog steeds niet en Verburg maar roepen dat ze het zo goed gedaan hebben, corruptie is het enige goede woord als je het mij vraagt.

 • no-profile-image

  Inge, geruimd

  en dan de reactie van Verburg; ze begrijpt alles ( dat zegt ze tenminste), maar ze doet niets. Ze laat ons gewoon aan ons lot over en laat ons heel langzaam uitsterven. En dan durft ze ook nog te zeggen dat dit de enig juiste aanpak was. Nou wij geitenhouders weten wel beter en daar gaan we keihard voor vechten. Den Haag is nog niet van ons af.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.