Home

Achtergrond 186 x bekeken 3 reacties

LNV publiceert compensatieregeling Q-koorts

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft vandaag de compensatieregeling vanwege de Q-koorts gepubliceerd in de Staatscourant.

De regeling is bedoeld voor melkgeiten- en melkschapenhouders, bij wie meer dan het gemiddeld aantal dieren een levenslang fokverbod opgelegd hebben gekregen. Geiten- en schapenhouders ontvangen op korte termijn een brief van LNV, waarin staat of ze een vergoeding krijgen en zo ja hoeveel. Als daarin onjuiste gegevens staan, hebben ze vier weken de tijd om dit aan te tonen; de minister neemt dan binnen zes weken een besluit over deze ingediende zienswijze.

Voor de compensatieregeling gaat LNV uit van het aantal vrouwelijke dieren dat op vroeg geruimde bedrijven resteerde (en dus een levenslang fokverbod kreeg); dat is 43 procent. De vergoeding bedraagt 283 euro per dier boven die genoemde 43 procent; bedrijven waarbij 43 procent of minder van de geiten of schapen een levenslang fokverbod heeft gekregen, ontvangen dus geen vergoeding. Op de vergoeding wordt een eigen risico van 10 procent in mindering gebracht. Bedrijven met een CAE-vrije status en biologische bedrijven krijgen 40 euro per dier extra.

Ook als het melkgeiten- of melkschapenbedrijf inmiddels is verkocht, komt de voormalige eigenaar in aanmerking voor een vergoeding. Veehouders die vanwege gewetensbezwaren niet hebben gevaccineerd krijgen geen vergoeding. Dat geldt ook voor hen, die het algemeen fokverbod hebben overtreden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uni versi teit

  En wat krijgen de echte slachtoffers en hun nabestaanden?

  Of blijven die gewoon in de kou staan?

 • no-profile-image

  NIE OUWE HOERE

  mensen die een griep krijgen, ontvangen ook geen extra vergoeding buiten de door betaalde ziekte dagen

 • no-profile-image

  william

  jongens, begrijp nu alsjeblieft een keer dat die Q-koorts bij mensen helemaal niet door de melkgeiten komt. De overheid had gewoon een dader nodig om de maatschappij gerust te kunnen stellen. melkgeiten en melkgeitenhouders zijn dus zeer onterecht in het kwade daglicht gezet. En deze vergoeding is absoluut niet voldoende om dit goed te maken, het fokverbod moet er af omdat het totaal geen nut heeft, en dan een excuusbrief aan alle geitenhouders vanwege de zinloze emotionele schade die is opgelopen. Maar fouten toegeven is iets wat in den Haag niet gebeurd dat zullen jullie ook wel weten..........

Of registreer je om te kunnen reageren.