Home

Achtergrond 512 x bekeken

Kunstmestprijzen in Europa stijgen aanzienlijk

De kunstmestprijzen stijgen aanzienlijk in Europa.

De prijzen voor kalkammonsalpeter (KAS) zijn sinds juli met 60 euro per ton gestegen naar 240 tot 250 euro per ton. Daarmee is het prijsniveau 65 procent hoger dan vorig jaar.

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door de situatie op de graanmarkt. Door de slechte oogsten is de graanprijs veel hoger dan vorig jaar. ”Daarnaast zijn de voorraden kunstmest zeer beperkt. Vorig jaar heeft de prijsdaling de kunstmestindustrie veel geld gekost, omdat de sector toen grote voorraden had. Daardoor is ze nu wat terughoudender met de productie”, aldus Terry van Loon van kunstmesthandel Triferto.

Een daling van de kunstmestprijzen zit er de komende maanden niet in. ”Voor dit kalenderjaar verwachten we dat de prijzen blijven stijgen. In juli lag het prijsniveau nog op 185 euro per ton. Dit voorjaar zijn de voorraden bij producenten door de lage prijzen volledig opgegaan.

De prijzen voor fosfaatkunstmest stijgen net als de prijzen voor stikstof fors. Deze meststof wordt in Nederland echter nauwelijks gebruikt omdat de fosfaatruimte veelal met dierlijke mest wordt opgevuld. De markt voor kali-meststoffen is rustiger.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.