Home

Achtergrond 153 x bekeken

Krakers in actie

Krakers hebben zondag gebouwen ingenomen in Amsterdam en Utrecht.

In de hoofdstad kraakte een groep zondagmiddag het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde. In Utrecht bezetten krakers een pand op de Uithof. Dit pand van de Universiteit Utrecht staat volgens de krakers als enige tijd leeg.

De politie in Amsterdam wilde niet zeggen of er actie wordt ondernomen. De brandweer verhuisde in december naar Amsterdam-Zuidoost. In het voorjaar sloot een vastgoedbedrijf een langjarige huurovereenkomst af voor het pand aan de Weesperzijde.

De krakers in Utrecht zijn van plan het gebouw onder meer te gaan gebruiken als woon-, atelier- en expositieruimte. Ook informatie- en debatavonden staan op het programma en mogelijk komt er een eetcafé of een weggeefwinkel. "Er is niet alleen een enorm tekort aan betaalbare woonruimte voor studenten. De Uithof schiet ook enorm tekort in het aanbieden van laagdrempelige faciliteiten voor studenten", liet een van de krakers weten.

Volgens een woordvoerder van de Utrechtse politie gaat het om twintig mensen. De politie heeft rapport opgemaakt. De krakers mogen voorlopig blijven. "Hun actie voldoet aan de eisen." Tot 1 oktober is kraken niet strafbaar. Op 1 oktober gaat de antikraakwet in.

Een grote groep krakers hield in de nacht van zaterdag op zondag een slaapactie op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de wet. Die 'Damslaapactie' verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.